Бронирани прозорци срещу крадци

Бронирани прозорци срещу крадци | StandartNews.com

Студеното време това лято промени навиците на крадците, обясняват от МВР. За първи път тази година криминалният контингент от София не се е отправил към морските ни курорти, а действа на територията на най-големия град. А ситуацията с някои банки у нас допълнително напълни гушата на апашите, признават криминалисти.

Бандити подреждат след удар, жертвите не подават сигнали в полицията

Два сигнала на СОТ може да спасят жилището от крадци. Това е последният съвет на разследващите срещу набезите на апашите. Изисква се единствено СОТ-ът да е на различни фирми. Единият предавател, който излъчва сигнал, се слага на видно място, за да подведе крадците да се насочат към него, за да го обезвредят. Другият обаче трябва да е скрит, така че да продължи да действа. По този метод бандитите смятат, че необезпокоявано могат да си крадат от апартамента, когато биват изненадани и заловени на място в жилището. Сред другите сигурни методи, особено за хората, които живеят в къща или вилните места, е да се укрепят прозорците. Това обаче не трябва да е с алуминиева дограма, а със защитно бронирано фолио. То се лепи върху стъклата и така ги предпазва от счупване. Статистиката за страната сочи, че само в София на всеки три часа се обира едно жилище.

Хората обаче масово не подават сигнали след обир на домовете им, показа проверка на "Стандарт". Юлияна Кръстева от столичния кв. "Иван Вазов" разказа как апартаментът й, който се намира на първия етаж на блока, е ставал жертва на апашите два пъти за последните няколко месеца. И в двата случая обаче тя не е сигнализирала полицаите. "За какво да им се обаждам. Преди време обраха друг мой имот, само боклук направиха и вдигаха рамене. Няма смисъл да си губя времето", обясни потърпевшата пред екипа ни. Крадците успели да влезнат в жилището, след като разрязали част от металната решетка на балкона в следобедните часове. "Когато отключих вратата, нямаше и следа от нахлуване. Всичко си беше на мястото, не беше разхвърляно, нямаше и счупени стъкла. Не знам как са отворили дограмата", обясни още Кръстева. Жената била сащисана, след като с учудване открила, че злато и накити липсват. Първите 20 минути след като се прибрала, тя дори не забелязала, че крадци са тарашили дома й. Самата дограма на балкона има заключваща система, която обаче дори от фирмата я предупредили, че не е много надеждна. "Тя не беше пипната. Не знам как са отключили и после даже са я заключили", с учудване разказа жената.
Междувременно в столичния кв. Бояна гладни крадци обират дори железни инструменти. "Къщата срещу нас я обираха на два пъти, но там не живеят хора", разказа Мария Савова от квартала. Доста от къщите там имат жива охрана или камери. Кучетата също плашат крадците, твърдят местните.

По кварталите обаче расте броят на безделниците, които освен че се препитават с кражби, могат и да бъдат добър доносник за опитните крадци. Така в различните квартали някои от хитрите банди "наемат" безработни, които да донасят информация за обитателите на набелязаните от тях жилища или къщи. Обикновено обирджиите влизат в апартаментите денем между 10 и 17 часа и нощем между 23 и 3,00 ч. Плячката се пласира не само по заложни къщи. Във всеки квартал има прекупвачи. Те имат твърда клиентела както сред крадците, така и сред купувачите. Обикновено предпочитат да се отърват бързо от откраднатото, затова го продават значително по-евтино. Например краден лаптоп или телефон може да се купи от крадеца за 80 лева вместо 800 лева, каквато му е реалната цена. Много редки са случаите, когато ако крайният клиент си купи лаптоп за 300, а не за 1000 лв., се обажда в полицията, защото е сигурен, че е краден. Най неухажваните от апашите квартали са "Люлин", "Дружба" и "Младост".

По данни на криминалистите заради лошото време този летен сезон доста от апашите останали в градовете. Отделно банковата криза, която накара хората да си теглят спестяванията от трезорите, още повече увеличи броя на желаещите да крадат пари, скрити под дюшеците. Отделно ниските заплати и финансовата криза изкараха много нови млади крадци, които тепърва навлизат в занаята. По-голямата част от обирджиите обаче вече са рецидивисти, показват данните. Още с излизането си на свобода от затвора те получават предложение да станат или наркодилъри, или т.нар апартаментаджии. Според запознати в затвора дори им обяснявали как се влиза в чужд дом. Най лесният и изпитан метод бил през терасата на дома по време, когато собствениците са или на почивка, или на работа.
Междувременно отчетът на МВР сочи, че от престъпленията против собствеността кражбите заемат най-висок относителен дял - 84,3%. През първото полугодие на 2014 г. са регистрирани 28 656 престъпления при 32 516 за същия период на 2013 г. Наблюдава се намаление от 11,9%.

Бандитите чакат селфи от плажа

Селфита от плажа, снимки от лятната почивка, отбелязване на местонахождението ви в социалните мрежи. Забравете за всичко това, докато сте в отпуск, за да държите крадците далеч от дома си, съветват криминалистите. Те допълват, че е добре също така да изнесете преносимата скъпа техника при ваши близки и по възможност да не държите ценности вкъщи. Практиката показва, че крадците набелязват апартаментите нощем. Затова оставете някоя лампа да свети. Може и включено радио. Така ще имитирате, че в жилището има хора.
Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително.
Никога не оставяйте ключовете от жилището на леснодостъпни места като например под черджето на вратата или в пощенската кутия.

При продължително отсъствие вземете мерки крадците да не намерят нищо ценно в дома ви и най-добре е ценностите да се съхраняват в банков трезор. Най-сигурното защитно средство е да сключите договор за полицейска охрана със сигнално-охранителна техника, препоръчват криминалистите.

МВР: Не влизайте, ако вратата е разбита

Как да постъпите, ако заварите разбита вратата на апартамента си? Най-важното, което трябва да знаете, е в никакъв случай да не влизате в разбитото жилище. Завареният в ограниченото пространство престъпник е много опасен, подчертават от МВР. Идете у съседите и оттам повикайте полиция. Ако пък установите кражбата, след като вече сте влезли в жилището си, излезте и не пипайте нищо до идването на полицията. Огледайте се внимателно дали крадците не са забравили нещо свое. Помислете кои хора, освен членовете на семейството ви, са били наскоро в дома ви. Не оставяйте безучастни, ако престъпници опитват да оберат съседите ви. Следващия път и вие може да сте тяхна жертва. Ако усетите присъствие на крадци, незабавно позвънете на дежурния на 166 или на спешния тел. 112.

Поне 5 банди тарашат домовете

Полицията е засякла поне 5 отделни банди, които се занимават с домови кражби в различните части на столицата. Повечето пъти крадците се събират заедно, за да направят определен удар по предварително набелязана цел. След това се разпадат и се сформира друга група за друга кражба. Професионалистите в занаята работят само по конкретна информация за вещ или суми, които жертвата им притежава. А най-добрите често гастролират и в чужбина, като предпочитат Гърция. В летния сезон повечето заработват на морето по покана на местния контингент. И все пак според полицията тези, които са в София, най-често нападат жилища в южните квартали на града. С лекота обезвреждат аларми, охранителни камери, кучета пазачи. Със завидна ловкост прескачат огради, разбиват врати, ключалки, отварят прозорци. С уменията на акробати се спускат през балконите. Такива са хората, които проникват в домовете ни. Най-често крадците работят с конкретна информация и по поръчка. Най-добрият съвет да се предпазим от наглите апаши е да инвестираме повече в охраната на дома си, като не пропускаме застраховката на имуществото и, разбира се, да не държим вкъщи скъпи вещи.

БМВ нае наш автоапаш за съветник

32-годишен българин, подлудил Виена със серия от автокражби, работи като скъпоплатен съветник на водещите германски автомобилни марки и изнася лекции на австрийските и немски полицаи. Това разкри вчера бившият шеф на криминалното бюро в полицията във Виена Максимилиан Еделбахер. Българинът Димитър бил нает първоначално от БМВ, но заради популярността му започнал да съветва полицията и Германската застрахователна асоциация.

"Този човек е компютърен гений, беше си изработил някакво магическо устройство, дълго около 2-3 сантиметра, което вкарваше в ключалките. Отваряше скъпите лимузини за по-малко от 5 секунди", разказа вчера пред "Стандарт" Еделбахер, който е гост на Международния симпозиум на полицейските ръководители в София. Заради започнало разследване срещу него обаче се принудил да мине от другата страна и да сътрудничи на застрахователите и автопроизводителите.

Сега българинът е един от най-добре печелещите в консултантския бизнес, като продава ноу-хау, което предпазва колите от кражби.

Друг български патент - ало-измамите пък, са станали хит в Япония, заяви вчера Шинро Сасаки, ексшеф в Националната полицейска агенция. Местните престъпни организирани групи, официално наричани Бориокудан, са измамили 8623 японци през 2012 г., 85 на сто от които са възрастни хора над 65 години. Общата сума на парите, с които са били измамени японците, е $487 млн. за една година.

"Приключили сме 2990 случая на телефонни измами, които са дадени на прокуратурата", твърди Сасаки. Най-разпространена била измамата, в която внук звъни на дядо и му казва, че е взел пари от компанията, които е профукал и сега му трябват бързо, за да ги върне и да спаси честта си. Възрастен японец пък "изгорял" с $300 000, които уж вложил в акции на просперираща компания.

Олимпиеца и Кокала са доайените

Едни от най-изявените крадци в столицата са легендарният столичен апаш 46-годишният Николай Стефанов - Олимпиеца и 50-годишният му авер Ивайло Иванов - Кокала. Двамата са специалисти по домовите кражби и зад гърба си имат стотици такива обири. Закоравели рецидивисти, които периодично биват прибиране зад решетките, но след като бъдат пуснати на свобода, отново се връщат към стария си занаят, който практикуват над 20 години. Прякора си Олимпиеца получава заради страстта си към колоезденето. През свободното си време винаги кара колело, а често и поправя велосипеди на съседските деца в "Люлин". Има син - Иван Стефанов-Малкия Олимпиец, който е посветен в кражбите още 11-годишен. Наследникът има над 150 криминални регистрации и 10 присъди зад гърба си, а според полицията може да отвори коя да е ключалка за 8 секунди.

Питбулка заръфа нинджа във Варна

Женски питбул обезвреди крадец, който нахлу в частен дом на ул. "Константин Доганов" във Варна. Ромът е влязъл през незавършена кооперация и след като стъпил върху гаража, скочил долу. След като разбил катинара на склад с инструменти до вратата на къщата, опитал да измъкне мотор на лодка. В този момент Жаклина се хвърлила върху него. Излязла и стопанката Райна. "Чух, че нещо тропна, и отидох да видя какво става. Жаклина бе захапала мургаво момче за крака, но след като се появих, го пусна. В следващия миг крадецът се метна върху високия 2,20 метра гараж подобно на нинджа и офейка. Аз съм бивша гимнастичка, но не бих могла да направя такъв скок и толкова бързо да се покатеря отгоре. Явно страхът е невероятен стимул", разказа Райна. Жената е убедена, че ако не е била вкъщи заедно със съпруга си, питбулът щял да разкъса неканения гост. Мъжът й пък уточни, че моторът е на брат му и струва над 2000 лева. Ако е бил откраднат, щял да бъде изтъргуван изгодно на пазара.

Крият следи с вино

Крадците заличават следите си най-често с пръскане и разливане на червено вино по пода и стените на жилището. Понякога напитката е омешана и с черен пипер. Това е, защото често се води следово куче, което да тръгне по миризмата на престъпниците. Понякога заливат и с белина и други препарати. Така хората хем биват ограбени, хем е и още по-неприятно, тъй като им се налага и сериозно почистване на дома.

Клоун джоби туристи в Бургас

Забавен клоун се разхожда из централните улици на Бургас и докато хората му се радват, той успява да ги преджоби. Джебчията е мъж на средна възраст, най-вероятно от ромски произход, информираха от МВР. Дегизираният крадец обира предимно жени, като успява да им бръкне в чантите, докато прави клоунските си номера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай