Британският премиер обожава кока-кола, но спазва драстична диета

43-годишният политик се слави с много добро телосложение

Британският премиер обожава кока-кола, но спазва драстична диета | StandartNews.com

Феновете на периодично гладуващите се увеличават и преди дни стана ясно, че британският премиер Риши Сунак също е един от тях. Новината за него първо бе тиражирана от авторитетния вестник “Таймс” и бързо подета и от останалите медии на Острова, тъй като 43-годишният политик се слави с много добро телосложение. Мнозина до момента смятаха, че това се дължи на ген, но негов приятел разкри пред изданието, че всъщност всяка седмица на Сунак гладува продължително, пише 24 часа.

Премиерът спира да се храни някъде около 17 часа в неделя и има право да докосне храна отново към 5 часа сутринта във вторник. През 36-те часа, в които се отдава на така наречения фастинг, или периодично гладуване, той приема само черно кафе и вода.

Твърди се, че Сунак прави това от години, и то не само за да поддържа добра форма, а заради индуската си вяра, която насърчава да се осигуряват разтоварващи дни на тялото, за да функционира по-добре.

Сунак директно бе питан от репортери дали наистина го прави, тъй като толкова дълъг фастинг се смята за рискован, ако човек има някакви заболявания или пък прекалено натоварен график като неговия.

“Склонен съм да се опитвам да гладувам в началото на всяка седмица като част от общ балансиран начин на живот, но всеки прави това по различен начин”, отговори лаконично премиерът.

Той призна, че има слабост към сладките неща, и гладуването позволява да им се отдава през останалите дни от седмицата. Едно от големите му “прегрешения” е пиенето на кока-кола, макар да избира мексиканския ѝ вариант, който има по-ниско съдържание на фруктоза. Обикновено дните му с хранене започват с кисело мляко и боровинки. След това прави късна закуска с кифличка с канела или мъфин с шоколад. Храни се с много зеленчуци, но понякога си позволява чипс, пица или спагети. Не пуши и не пие. Прави гимнастика и кара колело. 

 

Всъщност британският премиер се държи така, както най-често съветват лекарите, когато към тях се обърнат хора, решили да практикуват фастинг, след като са чули или прочели някъде за ползите от него. По въпроса са правени редица проучвания. Някои от тях например са показали, че човек губи от един до осем процента от теглото си за няколко месеца, без да се лишава от никакви определени храни. Освен това успява да регулира своето кръвно налягане и холестерол, независимо коя от познатите схеми за периодично гладуване е избрал. Някои хора остават без храна по 16 часа всеки ден, други като Сунак пък правят 36-часов прозорец веднъж седмично или пък ограничават приеманите калории до под 500 за два дни и останалите ядат разумно.

“Гладуването трябва да върви ръка за ръка със здравословна и балансирана диета през останалото време. Ако това не се прави и ядете каквото ви харесва в другата част от седмицата, всъщност няма да отслабнете като цяло”, казва пред Би Би Си Клеър Торнтън-Ууд от Британската диетична асоциация. Тя допълва, че хората винаги трябва да се допитват до лекар, преди да опита периодично гладуване, тъй като то не е препоръчително за някои групи като например диабетици, страдащи от хранителни разстойства, деца и тийнейджъри.

Иначе безспорно то е добър начин за сваляне на килограми, тъй като за разлика от други диети не е необходимо да се отказваш от определени групи хранителни вещества като мазнини или въглехидрати. Всичко, от което се нуждаеш, е часовник и да следиш времето, в което ядеш. Затова и някои от фенове на фастинга го наричат нов начин на живот, гарантиращ по-добра форма и дълголетие.

И дори на други това да звучи пресилено, скорошно изследване на Кралския колеж в Лондон даде нова порция доказателства в тази посока. То е обхванало над 37 хиляди души, които е трябвало да ограничат консумацията си до 10-часов прозорец на ден в рамките на 16 седмици. През това време те са записвали с какво се хранят, какво е настроението им, чувството за енергия и кога усещат глад. В края на експеримента е установено, че най-добри резултати са постигнали тези, които най-стриктно са спазвали времето за гладуване. Всеки втори от тях е съобщил за леко намаляване на теглото и по-голям прилив на енергия.

Дори тези, които не са спазвали съвсем точно часовете за хранене, също са видели подобряване на своето настроение.

“Проучването ни допълва все по-големия брой доказателства, които показват, че влиянието на храната върху здравето не е свързано само с това какво ядете, но и с времето, в което го правите”, обяснява Кейт Бермингам от изследователския екип на Кралския колеж. Предишни изследвания показаха също, че периодичното гладуване може да намали риска от рак, да увеличи имунитета и дори продължителността на живота. И със сигурност шума около поредния му звезден фен ще доведе до нова порция последователи, както се случваше през последните години, когато холивудски звезди като Скарлет Йохансон и Дженифър Анистън разкриха, че гладуват 12-14 часа всеки ден, пише 24 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай