Бременни пресмятат днес кога да вземат болничен

Бременни пресмятат днес кога да вземат болничен | StandartNews.com

София. Бременни жени, чийто термин наближава, трескаво пресмятат кога ще им е по-изгодно да си вземат болничен за раждане - преди края на 2014 г. или в първите дни на 2015 г. Причината е, че от 1 януари парите за майчинство ще се изчисляват по нов начин.

Размерът на обезщетението за бременност и раждане ще зависи от доходите на майката за 2 години назад. Сега то се изчислява на база година и половина назад. Новият ред ще се отрази положително на бъдещите майки, които през последната година са били безработни. Но пък ще ореже парите за майчинство на жените, чиито доходи са били доста по-високи през последните месеци преди раждането в сравнение с година по-назад.

Право на обезщетение за бременност и раждане имат жените, които са плащали осигуровки за този осигурителен риск. Болничният лист се издава 45 дни преди очакваното раждане. От 1 януари размерът на майчинството до навършване на първата година на бебето ще е 90% от усреднения осигурителен доход за последните 24 месеца, а не 18 месеца, както в момента. Бъдещи майки, за които сегашният ред на изчисляване на обезщетението е по-изгоден, могат да поискат от наблюдаващите ги лекари да им пуснат болничния лист за раждане в последните дни на 2014 г., преди промяната да е влязла в сила.

Обратно, тези, за които новият ред е по-благоприятен, може да задържат излизането си в майчинство с няколко дни до началото на 2015 г. Промяната реално е връщане на положението за изчисляване на майчинството от 2012 и 2013 г. Удължаването на периода се прави с цел да се намалят случаите на злоупотреби, при които бременни жени биват назначавани на високи заплати, само за да може после да черпят от фондовете на общественото осигуряване високи обезщетения. Очаква се новият ред да спести на НОИ около 6 млн. лв. годишно. Промяната ще намали средно с около 12 лв. месечния размер на обезщетението за майчинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай