Боян изуми лекарите и излезе от комата

Боян изуми лекарите и излезе от комата | StandartNews.com

Алпинистът явно има уникален организъм, казаха от ВМА

Петров се събудил и имал апетит, но не помнел как го е блъснала кола

Известният алпинист Боян Петров, който завчера бе блъснат от кола и бе с опасност за живота, изуми лекарите със силния си организъм. Днес той бе събуден от медикаментозната кома, бе адекватен и дори имал апетит, което според докторите е много добър признак. Алпинист номер едно бе приет във ВМА във вторник следобед заедно с еколога Андрей Ковачев, след като бяха блъснати от кола, шофирана от румънка, в Кресненското дефиле. Боян Петров беше приет с черепно-мозъчна травма, с хематом, фрактурирани ребра, с белодробна контузия и беше поставен в медикаментозна кома и на командно дишане. Ковачев беше приет също в реанимацията на болницата с мозъчно-черепна травма. Вчера стана ясно, че Боян вече е буден, контактен и диша самостоятелно. Според лекуващите го медици от ВМА Петров явно има уникален организъм, тъй като само няколко часа след като медикаментите, поддържащи изкуствената кома, били спрени, пациентът се събудил и дори имал апетит. Решението за извеждането на Петров от кома е взето след контролни прегледи, които установили добри резултати, обясни доц. Евелина Одисеева, началник на реанимацията в болницата. "Сутринта по план трябваше да направим няколко контролни, образни изследвания. Резултатите бяха много добри. Това ни даде основание, имайки предвид неговите стабилни жизнени функции, да го събудим", обясни доц. Одисеева.

Петров нямал спомени за случилото се, тъй като в момента на инцидента бил с гръб към колата и пътното платно. В петък вероятно лекарите ще оперират подбедрицата на алпиниста, операцията обаче не налагала спешност. Дотогава Боян ще остане в реанимация, както и 24 часа след интервенцията. Заради диабета той трябва да бъде под стриктен контрол пред и следоперативно, обясни още доц. Одисеева и допълни, че диабетът се контролира още от постъпването на алпиниста във ВМА. Черепно-мозъчната травма не е нанесла тежки поражения на Петров, което също е положително. Одисеева коментира, че хематомът на Петров не е нараснал и не дава сериозно отражение. Добре е и другият пострадал при вчерашния инцидент - Андрей Ковачев, който също бе приет във ВМА с черепно-мозъчна травма и оток на мозъка. Неговото състояние е стабилно и вероятно ще бъде изведен от реанимацията. Той си спомнял отделни сцени от случилото се. Прогнозите на лекарите за възстановяването и на двамата пациенти са добри. Инцидентът с тях стана при оглед за алтернативни трасета на магистрала "Струма".

Управлявано от 27-годишна румънка ауди удари Петров и Ковачев. Установено е, че тя е загубила контрол над колата. С Петров и Ковачев е имало още един мъж, който обаче бил отдалечен от тях и не пострадал. Вчера стана ясно, че министърът на околната среда Ивелина Василева е информирала веднага за инцидента премиера Бойко Борисов. Той се разпоредил и били изпратени два реаномобила. "Може би тези бързи професионални действия и на "Бърза помощ", и на лекарите са дали добър шанс и за двамата - и за Андрей Ковачев, и за алпиниста Боян Петров. Дай, Боже, и двамата да се оправят. Искам да благодаря на министър Москов, на шефа на Военномедицинска академия. Истински се надяваме с Москов да има добър край, защото действително направихме максимума, който можеше да се направи в тази ситуация", казва Борисов по време на правителственото заседание.

Научен е да предвижда риска

Боян Петров е успешен алпинист, защото се е приучил да се страхува и да предвижда рисковете. Той сам си го е признавал и го смята не за слабост и недостатък, а за задължително условие при експедициите горе, в разредения въздух. Дори е признавал, че е суеверен, защото не обича да предизвиква съдбата и защото тези, които го правят, невинаги оцеляват. Свикнали сме като тръгне нанякъде и каже - тази година 3 осемхилядника, да приемем целта му като предварително изпълнена само защото си я е поставил. Трудностите при него сякаш нямат значение, защото оставя впечатлението на човек, за когото няма неизпълними неща. В най-хубавите летни месеци той скита из ледените обятия на планините.

Освен че е невероятен алпинист, той си беше подредил живота за дълго време напред. "Тази година три върха", "Еверест го оставяме за 2017-а" и т.н. Докато съдбата не му обърка плановете за проекта "Българин на 14 по 8000". Той щеше да го реализира в минималните срокове, които беше свикнал да си поставя, ако този нелеп инцидент на автомагистрала "Струма" не му беше разбъркал плановете. Нелепо е, че един толкова целеустремен човек нямаше как да предвиди дребните неща, които могат да преобърнат живота ти. Боян, който всяка година изкарва по няколко седмици "в зоната на смъртта", едва се размина с нея край Пирин - една от любимите планини на алпинистите.

Боян Петров е от най-новото поколение алпинисти - тези на XXI век. Признава, че не помни българските пионери от времето на Христо Проданов, но ги има за "железни хора" заради елементарната екипировка, с която са атакували Хималаите и Каракорум. И макар самият той да ползва съвременна екипировка, винаги е в позиция "хендикап" заради диабета си. Също така винаги атакува върховете без кислород - задължителното условие за "истинския" алпинист. Другите, които използват кислород и шерпи, не ги признава, което не му попречи да протегне ръка в тежък момент на своя колега - вегана Атанас Скатов. Боян е и некоронованият Спортист на 2014-а, когато направи първия си "хеттрик" с 3 осемхилядника, единият от които беше "невъзможният" К2.

Боян Петров е човек, на когото алпинизмът му е адреналинът, но също така има интереси в зоологията и работи в Природонаучния музей. Обича да се катери по отвесните скали, но обича и да издирва и класифицира планинските билки, ценни за човешкото здраве. Заради ерудицията си е отличен събеседник и един от хората, които с най-точните думи и без патос могат да ти обяснят какво е да си там, "горе". От неговата уста лесно можеш да се пренесеш в ледената пустош. А от разказа му за Гашербрум-2, където остана на метри от върха, можеш да почувстваш какво е да си на ръка разстояние от целта. Сега също е близо до целта, а силният му и добре кален организъм е повод за оптимизъм в борбата му със здравословните проблеми.

5000 лв. гаранция за румънската шофьорка

Повдигнаха й обвинение, движела се е с несъобразена скорост

Прокуратурата в Благоевград повдигна обвинение на 27-годишната румънка, която помете с колата си и рани тежко Боян Петров и Андрей Ковачев. Според държавното обвинение тя носи вина за пътния инцидент, станал във вторник към 11,15 часа между Симитли и Кресна на главен път Е-79, в района на Османска чешма в Кресненското дефиле. Водачката на лекия автомобил "Ауди" не е контролирала непрекъснато управлението на моторното превозно средство и се движела с несъобразена скорост. В резултат на това излязла вдясно от шосето и блъснала стоящите на банкета Боян Петров и Андрей Ковачев, които били със светлоотразителни жилетки. При удара им причинила средни телесни повреди. "Това е работно обвинение. Предстоят автотехническа експертиза, която да установи с каква скорост се е движел автомобилът, и съдебно-медицинска експертиза, която да констатира точните травми на двамата пострадали", уточни говорителят на прокуратурата Весела Стоилова. На румънката е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева. В случая не може да се наложи забрана за напускане на страната ни на обвинената водачка от Румъния, тъй като нейното деяние е непредпазливо, а не умишлено, и от него не е настъпила смърт.

Румънката е майка на две малки деца - бебе на 9 месеца и син на 6-7 години. Заради това тя не е задържана в ареста до 24 часа по Закона за МВР след инцидента. Жената пътувала със съпруга и децата си към Гърция, с тях се движели и техни близки с друг автомобил, които са сред свидетелите. Тя и съпругът й са в шок от случилото се. Разпитан е и мъжът, който бил заедно с Петров и Ковачев, за да изследват района във връзка с предстоящото изграждане на автомагистрала "Струма". Той обаче бил с гръб и не видял самия удар, а резултата от него. Румънката бе разпитана в сряда пред съдия, след като със семейството си бяха 4 часа в благоевградския съд. Те отказаха да говорят пред журналисти. Оправдаха се с получена забрана от разследващите. Стана ясно, че до Перник във фаталния ден шофирал мъжът на румънката, но се уморил и легнал да спи. Зад волана седнала жена му. В района на инцидента пред колата й имало два тира и тя нямала видимост, не забелязала мъжете на банкета. Опитала, но не успяла да предотврати инцидента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай