Бой и псувни за майка заради гадже ганаец (ОБЗОР)

Бой и псувни за майка заради гадже ганаец (ОБЗОР) | StandartNews.com

Фейсбук ликува след зверството: "Не искаме шебеци, стигат ни мангалите!"

Вълна от расизъм за пореден път изцапа с кръв имиджа на България. В последните месеци побоите и обидите над чернокожи и мюсюлмани се превърнаха едва ли не в ежедневие. Прави впечатление, че все по-често нападателите са млади българи, които не принадлежат към общности като "Скинхедс" и други националистически организации. Поредният инцидент бе регистриран в петък в София. Българка и приятелят й от Гана бяха жестоко пребити пред очите на 9-годишната дъщеря на жената от трима младежи. Зверството се е случило посред бял ден, пред очите на много хора на пазара в столичния квартал "Борово". А мнозинството от гражданите не са се намесили. Единици са били онези, които са се решили да подадат сигнал на 112, но не и да помогнат.

Петък, малко след 17 ч. Нашенката, 9-годишното й момиченце и ганаецът отивали към близкия мол, за да пазаруват за Хелоуин. Вървейки по тротоара, били пресрещнати от трима пияни младежи, които излизали от близък магазин. Те започнали да обиждат ганаеца. Казали му: "Маймуно грозна, какво правиш ти в моята държава?". Чужденецът първоначално не им реагирал, дори не разбрал какво точно му говорят, единствено усетил, че е нещо неприятно, тъй като разпознал думата "маймуно". Заедно с приятелката му и детето се опитали да продължат пътя си, но младежите упорито ходели след тях и накрая ги принудили да застанат на едно място, заграждайки ги около автобусната спирка. Тогава най-агресивният от тях попитал жената:

Ти какво правиш с тая чернилка?

Въпреки че по това време на спирката имало много хора, никой от тях не реагирал, за да предотврати конфликта. Всички наблюдавали безмълвно развитието му. Жената се опитала да поговори с младежите, да ги накара да се вразумят. "Добре, де, момчета, как може така да говорите?", били последните й думи, преди агресията да се отключи към нея. Те започнали да я заливат с обиди. След като видели, че не постигат желания ефект и жената не им се хваща на думите, най-яростният от тях й подвикнал: "Дано детето ти да е мъртво. Да го видиш как умира пред очите ти", при което жената вече отвърнала с думите: "Ти никога няма да имаш деца". Това провокирало младежа да й набие един в зъбите.

С крошето й счупил един зъб

Скочили и приятелите му. В този момент ганаецът вече нямал избор и също се включил в мелето. Момиченцето пък започнало да пищи. Един от зяпачите на спирката само се провикнал: "Престанете, престанете!". Младежите не само че не спрели, но и започнали още по жестоко да бият. След като оставили жертвите си в безпомощно състояние, нападателите просто се оттеглили необезпокоявано. Полицаите от 6-о РУП СДВР пристигнали с повече от час закъснение след подаването на сигнала на 112. Повечето очевидци вече се били разотишли, а тези, които останали, униформените не отразили. "Поканиха ни да отидем в районното да си подадем жалба, изобщо не разпитаха никого", коментира пострадалата. Оказало се, че хората от квартала познавали добре момчетата, но ги било страх. "Аз се страхувам за дъщеря ми, защото тя учи наблизо и да не й направят нещо", допълни пострадалата. Тъмнокожият й приятел пък разказа, че е от година и няколко месеца в България. Досега не му се е случвало подобно нещо. "Бил съм на различни места в България.

Хората са добри, любезни с мен

отбелязва той пред Нова тв.
От МВР обясниха, че вече има задържан по случая. Образувано е досъдебно производство и материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура. Шефът на районното Иван Пепелджийски коментира, че колегите му не са закъснели, а просто са били на друг инцидент - сигнал за хвърлени пиратки в училищен двор, което ги забавило. Той отказа да съобщи конкретно и какви са били мотивите на нападателите. "Били са пияни, заяждане на расова основа. Побоят е ежедневие в нашето общество. Те тези лица са продукт на нашето общество", философски коментира Пепелджийски. По думите му, извършителите на побоя са момчета на около 25-30 г. Единият е с криминални регистрации.

Само две седмици по-рано по сходен начин бе извършено чудовищно нападение над бременна българка и съпруга й мароканец. Яна и Хишам бяха нападнати на метри от Народната библиотека, след като тя била в УМБАЛ "Царица Йоанна" на преглед заради контракции. Агресията на група младежи, мотаещи се пред библиотеката, била провокирана от "Обичам те", произнесено от Хишам към Яна на английски език. Расистите се развикали на мароканеца, че в България се говори на български, след което просто извадили метални боксове и започнали да го налагат. Невярваща на очите си, бременната жена отстъпила крачка назад, но в този момент расистите ударили и нея, защото "ходела с маймуна". Тя отнесла удар с металния бокс, и то в корема. Останала без въздух, тя все пак успяла да извика на нападателите:

Бременна съм, не виждате ли?

но това не само че не ги спряло, а ги озверило още повече. Както и при случая в "Борово", и тук наоколо имало много хора. Никой обаче не се притекъл на помощ на пребитото семейство. Единствената намеса отново била - обаждане до 112 на част от очевидците.

От полицията неофициално признават, че нападенията над чужденци с по-тъмна кожа зачестяват все повече. Като една от причините за това се отчита емигрантската вълна към страната ни след конфликта в Сирия. В последно време се е увеличил и броят на скинарските групи, които в по-голямата си част са съставени от футболни ултраси. Оперативните данни на МВР обаче сочат и че в много от случаите са свързани с лица, които не членуват в подобни общности, но просто изпитват непоносимост към араби, негри и мургавите ни сънародници от ромски произход. Това е особено показателно и в социалните мрежи. Според наблюдения на редица организации за расова толерантност след подобни инциденти във Фейсбук и Туитър масово се отчитат положителни коментари към

насърчаване на агресията към чужденците

Това може да се види и без особени усилия по новинарските емисии. Коментарите изобилстват от обиди и заплахи и след този инцидент. "Малко мангали си имаме, та и негри сега!. "Свършиха се белите, та тая си хванала шебек? Само бой!", призовава от Фейсбук възпитаникът на ПМГ "Христо Смирненски" Емил Велинов. "Трябва да се прочисти нацията ни. Цигани и турци създават проблеми, сега дойдоха и чернилките от Африка", допълва го 25-годишният Иван Тодоров. Подобни коментари са на всяка крачка, а тези в защита на чужденците са далеч по-рехави. Всеки дръзнал да защити различните пък също получава порция от обиди и закани за саморазправа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай