Борисов спасява чинарите в Силистра

Борисов спасява чинарите в Силистра | StandartNews.com

По разпореждане на премиера Бойко Борисов МРРБ спира финансирането на проект на община Силистра, заради който трябва да бъдат изсечени чинари

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова проектът за реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики" и площад „Албена" на община Силистра да бъде преразгледан и да не получава европейско финансиране, докато няма ясни гаранции, че при реализацията му няма да бъде засегнато нито едно здраво дърво от засадените по продължението на улицата чинари. Това съобщава пресцентърът на Министерския съвет. 

По настояване на премиера Управляващият орган на ОП „Региони в растеж" изиска от община Силистра да извърши пълна проверка относно подготовката и изпълнението на инвестиционния проект.

"Стандарт" припомня, че преди дни стана ясно намерението на Община Силистра да изсече близо 100 чинари по централната улица на града "Цар Симеон Велики", за да реализира проект с европейски средства за 5.3 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж". 

Броени часове след разпространението на новината в социалните мрежи стартира група "Да спасим чинарите на Силистра". Граждани инициираха и онлайн петиция със същия призив. 

Министерство на регионалното развитие и благоустройството няма да подкрепи проекта „Реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики" и площад „Албена" – гр. Силистра", съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Заданието няма да получи финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Това е становището на министерството във връзка с разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка на обекта от страна на министър Лиляна Павлова.

По проектното предложение няма да се допуснат никакви дейности, преди МРРБ да получи уверение, че Община Силистра е извършила пълна проверка относно подготовката и изпълнението на инвестиционния проект в частта, в която се предвижда изсичането на здрави дървета, при спазване на разпоредбите на Закона за устройство на територията.
При актуализацията на проектната част Община Силистра следва да отчете мнението на гражданското общество, включително и на експерти по ландшафтна архитектура и на други специалисти в областта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай