Богородица се явила в съня на българина като игумения

Икона превръща монах в светец

Богородица се явила в съня на българина като игумения | StandartNews.com

Атон. Чудотворната икона на Пресвета Богородица -"Проговорившая", се намира в олтара на съборния храм "Свети вмчк Георги" в Зографския манастир, който е построен през XVIII в. За нея преданието говори, че е стояла на същото място, на което е сега, още преди построяването на този храм, казва отец Климент. На мястото на сегашната главна е имало друга църква, издигната още през XV в.

В старата църква е имало стенопис на Света Богородица, пред която кандило е палил всеки ден клисар на име Козма. Монахът се молил на Богородица да му покаже пътя към спасението и да му каже как да спаси душата си. "Това е смисълът на човешкия живот, който е кратък и временен, и целта е да спасим нашите души", добавя отецът. Така, молейки се на Божията майка, един ден Козма чува глас от иконата, който казва: "Кажи му, Майко, да отиде в пещера и там да се спасява". "Всъщност младенецът е проговорил на Света Богородица и е казал Козма да поеме пътя към отшелничеството", обяснява отец Климент.

След като получил благословията на игумена, монахът отишъл в пещера недалеч от Зографския манастир. Там в пост и молитва Козма прекарал част от живота си и придобил дар на чудотворство и прозорливост. Извършил е много чудеса, а и е бил свидетел на такива. "Дори е видял Света Богородица в Света гора като игумения", добавя Климент. Това се случило на панигира (престолния празник) на манастира "Ватопед". Козма видял жена, която помагала, но и давала наставления на монасите. Монахът се учудил да види жена в Света гора, а още повече че тя командвала и наставлявала. След случилото се Козма се изповядал пред своя духовен наставник, който му казал: "Ти не си видял просто обикновена жена. Ти си се сподобил да видиш Света Богородица като игумения". Със своята прозорливост и чудотворство Козма става един от големите светогорски светии.

"Дори и мощите му са изчезнали по чудесен начин", казва разпалено отец Климент. Преданието разказва, че след като бил погребан, мощите му са изчезнали. "Няма ги. Най-вероятно са били взети от ангели, подобно на мощите на света Екатерина в Синай", добавя отецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай