БНР няма да съобщава вече нивото на Дунав

БНР няма да съобщава вече нивото на Дунав  | StandartNews.com

Българското национално радио от днес спира излъчването на хидрометеорологичният бюлетин за нивото на река Дунав в сантиметри.

Поколения българи израснаха с онзи глас по радиото, който казваше „Оршова – соншонжмон". Или пък „без изменений". се излъчва от десетилетия по Българското национално радио (БНР) веднага след новините в 15 часа. С това слушателите се разделят както с една традиция, така и с информацията за всеки сантиметър нагоре или надолу в нивото на Дунав в Нови сад, Оршова, Дренкова и т.н. Разделят се и с няколкото думи на руски и френски, които нямаше как да не знаеш, информира clubz.bg.

БНР е информирало вчера Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, със седалище в Русе, че от днес ще преустанови излъчването на техния бюлетин. Досега това е ставало по силата на сключената през 1948 година в Белград „Конвенция за режима на корабоплаването по река Дунав". Изпълнител на Конвенцията е Дунавската комисия, която е определила на какви честоти и езици да се излъчва бюлетинът.

Тази информация обаче отдавна е достъпна на сайта на Агенцията – данните от българския участък се актуализират на всеки 15 минути с помощта на 9 автоматични станции, а тези от небългарските участъци – на всеки 24 часа. Единствената необходимост е екипажите да имат връзка с интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай