Благоевградчани: Оставаме въпреки атентатите

Благоевградчани: Оставаме въпреки атентатите | StandartNews.com

Семейство от Благоевград са пристигнали във френската столица Париж в петък, 13-и, денят, в който бе извършен безпрецедентен терористичен акт в сърцето на Франция. Борис и Ирина Николова слезли от самолета на летището в 15 часа местно време. В самолета е имало общо 180 българи.

Поуморените от полета съпрузи се настанили в хотела си в северната част на града. След това не пропуснали да се разходят навън и да зърнат някои от забележителностите на френската столица. "Вечерта си бяхме в хотела, когато чухме много сирени да вият навън. Помислихме, че може и да е нормално такова нещо, все пак това е Париж, огромен град. Факт е, че вечерта в петък така и не разбрахме за ужасния терористичен акт, отнел живота на стотици невинни хора", разказа Ирина Николова в събота следобед. На сутринта обаче започнали да им звънят телефоните един след друг. Техни близки се надпреварвали да ги чуят, за да се уверят, че са добре и невредими. "Истината е, че от нашите роднини научихме за кървавата атака в столицата на Франция. Нормалната ни реакция бе да отидем до българското посолство. Там ни успокоиха, че ситуацията е нормализирана и овладяна. Предупредиха ни да не посещаваме историческите и културните забележителности, да не се возим в градския транспорт и метрото. Сутринта почти нямаше хора по улиците. Няма паника.

Заведенията и търговските обекти работят. Затворени са само туристическите забележителности. Има много полиция и военни край Триумфалната арка и Айфеловата кула, както и край другите паметници. В другите части на града няма масирано полицейско присъствие, а ако има, то не са униформени", разказа Ирина. Тя призна, че заради затворените туристически обекти искали да се приберат по-рано със съпруга си. Не от страх, а тъй като няма да имат възможност да видят нищо интересно. Но променили своето решение и ще останат в столицата на Франция до сряда.

"Жалко за невинните жертви. Никой не иска да кара ваканция в Париж в такъв момент, но съпругът ми движеше нещата около екскурзията. Платихме я още август. Никой не може да предвиди такова нещо. Дано повече не се случва никъде по света. Ще бъдем тук до края на ваканцията си. Париж си е Париж. Дори след този кървав атентат си остава прекрасен град. Но няма как да се радваме истински след терора тук", каза още Ирина Николова. Двамата смятат във вторник да отидат до "Парк де пренс", където на 17 ноември 1993 г. националният ни отбор по футбол би тима на Франция и се класира за световното в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай