Бизнесмен от 8 месеца доказва, че не е призрак

Бизнесмен от 8 месеца доказва, че не е призрак | StandartNews.com

Мнима вдовица опитва да изтегли 360 000 евро от сметката му, хващат я

София. Господин Никой. Това е Иван Кантарджиев, който вече 8 месеца живее като призрак. Бизнесменът е жив и здрав, но няма лична карта, защото на негово име от 4 септември 2013 г. има издаден смъртен акт и ЕГН-то му е "погребано". За случая на "гражданска смърт" разказа адвокатът му Димитър Петров на пресконференция.

Преди да бъде "убит", Иван Кантарджиев се оказва и "женен". Пред юли 2013, когато е извън България, бизнесменът се сдобива с мнима съпруга - чрез фалшив акт за брак, съставен в малко провинциално село. След "смъртта му" опечалената "вдовица" отива в известна българска банка и прави опит да изтегли спестяванията му. Тя разполага с документ за наследници. Служител на банката обаче се усъмнява и уведомява органите на реда. Провежда се спецакция на ДАНС. На 20 септември 2013 г.

са арестувани жена и четирима мъже

след като се опитали да изтеглят от чужда банкова сметка 360 000 евро, представяйки фалшиви документи. Дни по-рано е образувано досъдебно производство за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Разследването продължава. Все още няма внесен обвинителен акт. "Ако аз бях разследващ орган, щях да разследвам държавата", категоричен е адвокат Димитър Петров.

Факт е обаче, че бизнесменът Иван Кантарджиев и до днес няма ЕГН и на практика живее като дух. "Той не може да прави нищо - нито да се разпорежда с парите си, нито каквото и да било друго", обясни по време на пресконференция адвокатът. Той разказа, че Кантарджиев отишъл в общината в столичния район "Средец", откъдето е издаден смъртният акт, и поискал документът менте да бъде анулиран. В писмо до него от общината отговорили, че това няма как да стане, защото "актът за смърт е съставен по надлежния ред, съгласно Закона за гражданската регистрация". Тъй като системата ЕСГРАОН, чрез уникалния Единен граждански номер (ЕГН) на Кантарджиев, го третира като мъртъв, не е възможно дори да се разпечата заявление за издаването на лична карта. Ако бъде получен от държавата, документът за самоличност автоматично би неутрализирал действието от фалшивия акт за смърт. "Вместо обаче с личната карта, която казва, че гражданинът "Х" е този гражданин и той е жив, незабавно в рамките на няколко дни да бъде заличен фалшивият акт за смърт, се оказва, че трябва да се води доста тромава съдебна процедура, интересна за адвокатите, но изцяло негативна за българските граждани", коментира юристът. Според Петров, това прави текста от Конституцията на България, касаещ неприкосновеността на гражданите, "куха фраза".
Адвокат Петров обясни, че в подобна ситуация са и много други българи и заради това трябва да има промяна в нормативната уредба. "Мога да ви цитирам поне десетина такива случая", заяви той. Според него, измамниците много внимателно избират своите мишени. На мушката им основно са

възрастни хора със спестявания, които нямат наследници

Мошениците ги обявяват за покойници, уреждат се и с удостоверения за наследници и прилапват плячката. Според адвоката, измамниците до такава степен са се усъвършенствали, че преодоляват всякакви трудности за получаването на смъртен акт. За да се издаде подобен документ, се изисква да се представи лична карта на жертвата. В някои от случаите мошениците обявяват документа за изгубен и се ползва само удостоверение или пък се използва открадната лична карта. В някои случаи, преди да пристъпи към тегленето на спестяванията, се съставят и свидетелства за брак, отново менте, за да е по-лесна измамата. Понякога обаче, като в случая с Кантарджиев, банките се усещали, че нещо не е както трябва и сигнализирали на правоохранителните органи.

Сега бизнесменът "призрак" води съдебна битка за доказване на самоличност. Той е сезирал президента, председателя на парламента, премиера, министрите на вътрешните работи, правосъдието, регионалното развитие и националния омбудсман.

"ЕСГРАОН е съществена част от управлението на държавата, в това число и от защитата на националната сигурност", категоричен е адвокат Петров. Именно поради това смята, че всеки пробив следва да бъде "запушен" от институциите. "Самият факт, че по случая на Кантарджиев е работила ДАНС, означава, че не сме в хипотезата на кражба на кокошка", казва юристът.

"Дух" чака лична карта 863 дни

Точно 863 дни са били необходими за софиянеца Атанас Алурков, за да се сдобие с нова лична карта през март м. г. За случая информира адвокат Димитър Петров. Софиянецът е живял 2 г. като "дух" заради издаден смъртен акт на негово име. Познат на Алурков починал в болница с ксерокопие на личната му карта. В себе си нямал други документи. От здравното заведение обявили Атанас за мъртъв, а общината му издала смъртен акт. Точно по това време обаче изтекла и валидността на личната му карта. Нова нямало как да се издаде. След много митарства по институциите Алурков завел дело в съда. След като 2 г. по-късно магистратите приели, че е жив, общината коригирала смъртния акт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай