Бизнес и синдикати против данък вредни храни

Бизнес и синдикати против данък вредни храни | StandartNews.com

Данък вредни храни скара здравния министър Петър Москов, бизнеса и синдикатите по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

Бизнесът се обяви против данъка. "Това е един неприемлив закон, който няма да постигне неясно формулираните си здравни цели. Законът цели да ограничи потреблението и да ликвидира българското производство, което сега се стреми да спазва всички изисквания", обясни Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолните напитки в България.

"Д-р Москов, не вярвам лимонадата да е убила никого. Но малкия и среден бизнес сега ще бъдат убити", добави тя.

"Твърдя, че ползвате тезата "в името на здравето на нашите деца" популистично. Никой повече от нас не е заинтересован от това младите поколения и потребителите да знаят, какво консумират. Нашият бизнес не е с 4 или 8-годишен мандат, а е бизнес за цял живот", каза от своя страна Мариана Кукушева от Съюза на хлебарите и сладкарите в България.

От синдикатите също се обявиха против въпросния данък. И уточниха, че над 10 000 работни места ще бъдат засегнати с въвеждането му, което ще наложи да се плащат обезщетения за безработни.

"Хората ядат лоши храни, не защото не знаят, какво ядат, а защото не могат да си позволят да си купят други храни", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него въпросът опира до оцеляване на българите, а не до разточителство. "Ако искам да изям баница и нямам пари да си я купя, ще помоля баба да ми я направи и пак ще я изям", заяви той.

"Разговорът, който аз водя, водя и ще водя, е свързан единствено с постигане на определени здравни цели. Такава е целта на този законопроект", каза от своя страна Петър Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай