Бижутата на Фердинанд на търг. Уникален символ продаден най-скъпо

Скъпоценностите са били изнесени тайно от България

Бижутата на Фердинанд на търг. Уникален символ продаден най-скъпо | StandartNews.com

За над 1,2 млн. швейцарски франка (2,5 млн. лева) се продадоха 64 бижута и ценни предмети, принадлежали на българския цар Фердинанд и семейството му, по време на търг в швейцарския град Женева.

Наддаването започна в началото на седмицата, като беше организирано от аукционната къща “Сотбис”. Търгът “Виена 1900: Имперска и кралска колекция” включваше над 200 скъпоценности от Хабсбургската династия, съобщава 24 часа.

Най-висока цена достигна знак на Ордена на златното руно - малко над 258 хил. лева, който цар Фердинанд I е получил като подарък за рождения си ден през 1911 г. Знакът е символ на аристокрацията в Европа, като тези, които го получават, обикновено се считат за монарси с “най-синя” кръв. Орденът, който се разделя на два клона - испански и австрийски, е основан от Филип III Добрия - херцога на Бургундия, когато сключва брак с Изабела Португалска през 1430 г. Първоначално се предвиждаше цената на знака да достигне до 111 хил. лева.

По време на аукциона се продаде още един знак на ордена, отново собственост на Фердинанд I, но от австрийския клон, като е оценен на почти 140 хил. лева.

Сред бижутата на търга беше и гривна, която Фердинанд I подарява на съпругата си Мария Луиза Бурбон-Пармска в края на XIX в., като тя беше продадена за 150 хил. лева. Част от колекцията бяха и два печата на царя. За единия се предполага, че е този, използван за подпечатването на независимостта на България през 1908 г.

Бижутата са били изнесени тайно от България от княгиня Евдокия, когато царското семейство е принудено да напусне страната ни.

От “Сотбис” посочват, че това е една от най-добрите кралски колекции, които са били на търг някога, а всеки един от предметите носи уникална история. Сред по-интересните бижута са копчета за ръкавели от изумруди и диаманти, които Фердинанд получава като подарък от султана на Османската империя Абдул Хамид II. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай