Бивш директор на КТБ: Имаше политически чадър над банката

Бивш директор на КТБ: Имаше политически чадър над банката | StandartNews.com

"Безобразията в банката започнаха през 2010 и са продължили до 2014 година", смята бившият директор на КТБ Любомир Весов.

Той заяви пред Нова ТВ, че за да се случва всичко това, над трезора е имало политически чадър. „Няма друго обяснение, че банката може да расте по този начин, че може да се стига до такива безумни нива и видове кредитиране. За това са отговорни както БНБ, така и Комисията за финансов надзор, така и специалните служби", заяви още той.

Весов смята, че банката е неспасяема.

"Това, което се случи в КТБ, можеше и да не се случи. През 2010 година предложих банката да бъде одържавена или по друг начин да се влее в Българската банка за развитие".

По думите му през този период преобладаващо средствата в банката са били на държавните фирми и всичко е щяло да се случи лесно и безболезнено.

"Имаше малко граждани депозанти и последствията нямаше да бъдат толкова тежки за тази част от населението, които в момента страдат от затварянето на банката и че не могат да ползват средствата си", допълни още той.

На въпрос кои са тези кухи фирми, които са изтеглили кредити в размер на милиарди левове бившият директор отговори, че това са фирми, които са свързани със собственика Цветан Василев. „Това обяснява и тази обезценка, която е записана в доклада на трите одиторски компании, но това са загубите, които ще понесем всички", аргументира се Весов.

КТБ беше антисистемна банка, нейното ликвидиране няма да окаже никакво значение за останалите банки, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай