Бие като сърце! Учени разгадават мистериозен сигнал от Слънцето

Това може да ни позволи да разберем по-добре някои от най-мощните изригвания

Бие като сърце! Учени разгадават мистериозен сигнал от Слънцето | StandartNews.com

Учените не само откриха, но и точно идентифицираха източника на мистериозен радиоимпулс, който идва от Слънцето, чиято периодичност има характер на сърдечен ритъм. Новото откритие ще даде повече информация за това как възникват слънчевите изригвания, пише Futurism.

Група американски учени направиха необичайно откритие. Те откриха поредица от радиоимпулси, които приличат на сърдечен ритъм с периодичност от около 10 – 20 секунди, и откриха източника на този радиосигнал, който идва от слънчево изригване на над 5000 км над повърхността на Слънцето.

В нова статия, публикувана в списанието Nature Communications, международен екип от учени е определил местоположението на интензивни изблици на радиовълни от слънчево изригване от клас C, което представлява силно изхвърляне на електромагнитно излъчване.

„Откритието е неочаквано – казва Сиджи Ю, астроном от Технологичния институт на Ню Джърси (NJIT) и автор на изследването. – Този модел на пулсация е важен за разбирането как енергията се освобождава и се разсейва в слънчевата атмосфера по време на тези невероятно мощни изригвания на Слънцето.“

И все пак остават много въпроси. „Въпреки това, произходът на тези повтарящи се модели, наричани още квазипериодични пулсации, отдавна е мистерия и източник на дебат сред хелиофизиците“, добавя Ю. Вторичен сърдечен ритъм Слънчевите радиоимпулси са интензивни изблици на радиовълни от Слънцето, които често се свързват със слънчеви изригвания и е известно, че включват сигнали с повтарящи се модели. Екипът успял да разкрие източника на тези сигнали, след като проучил микровълнови наблюдения на слънчево изригване на 13 юли 2017 г., уловени от радиотелескопа на NJIT, наречен Expanded Owens Valley Solar Array (EOVSA) в Калифорния.

Въпреки че тези квазипериодични пулсации (QPP) сами по себе си не са необичайни, екипът е открил неочакван вторичен източник на място, където слоевете електрични токове се прекъсват и се свързват отново на повърхността на Слънцето, процес, който е известен като магнитно присъединяване.

 „Това е първият път, когато е открит квазипериодичен радиосигнал, разположен в района на магнитно присъединяване – казва Ю. – Това откритие може да ни помогне да определим кой от двата източника е причинил другия.“ Анализът на изследователите разкрива подобни на мехурчета острови от магнитен ток, които могат да повлияят на това колко енергия се освобождава по време на изригване. Според изследователите това може да ни позволи да разберем по-добре някои от най-мощните изригвания в нашата Слънчева система.

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай