Библията вдъхновява Юл Браун да направи гориво от водата

Библията вдъхновява Юл Браун да направи гориво от водата | StandartNews.com

Кои са ТОП 10 на Научните чудеса на България? Как те са променили историята на страната ни и обществото днес? Какъв е техният отглас в света? Кои открития на българи са дали тласък на световната икономика или наука? Това ще кажем всички ние в новата кампанията на "Стандарт" и Българската академия на науките - "Научните чудеса на България". В следващите месеци ще откроим, разкажем и класираме големите български научни постижения. Ще отделим специално внимание на децата на България, които имат потенциал за научна кариера. Гласуването ще се осъществява на специален сайт. То ще е в две категории - "Научни чудеса на България" и "Млади откриватели".

Брауновият газ помага да режем стоманата като кашкавал и създава оазиси в пустинята

Едно от световноизвестните открития, направени от българин под чуждо име, е т. нар. Браунов газ. Номинацията му в кампанията на "Стандарт" и БАН "Научните чудеса на България" е направена от старозагорския регионален академичен център на Българската академия на науките. Той е дело на Юл Браун, чието българско име всъщност е Илия Вълков. Неговата история е по-увлекателна от всеки роман и е уникален пример за това как религия и наука могат заедно да разбулват загадките на природата.

Още от детските си години Илия Вълков се увлича от тайните на света, създаден от Жул Верн, от технологии, способни да правят революции, и открития, за които човечеството още не е дорасло. Всъщност неговото собствено откритие е уникален пример за подобно нещо.
На младини Илия учи за свещеник, и за първи път идеята за откриването на Брауновия газ му хрумва, когато на 17-годишна възраст чете Библията. Там

попада на Второто послание на св. Петър

където се казва, че един ден земята ще бъде погълната от огън.
17-годишният тогава Илия се запитва как е възможно да се случи това, след като по-голямата част от Земята е заета с вода. Може ли водата да бъде превърната в огън, пита се младежът. След време стига до идеята за Брауновия газ, получен чрез електролиза на водата, при която водородът и кислородът се разделят.

Това не е нещо ново - електролизата е открита преди близо два века от Майкъл Фарадей. Новото обаче е, че когато двата газа след това се смесят, дори под налягане, те не експлодират, а се свързват мирно и тихо. "От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света", така Юл Браун формулира сам своето откритие. В пътя си към него той минава през многобройни проби и грешки, както и през един инцидент, който за малко не разрушава лабораторията му. Любимата демонстрация на Юл Браун за собственото му откритие е

да измине с кола 1600 км само с бидон с 4 л

вода и две Браунови батерии, които преобразуват водата в газ.
Пламъкът на Брауновия газ е с особени свойства: без да използва кислорода наоколо, той може да реагира и да топи всякакви материали - реже стомана като кашкавал, топи и споява, изгаря и разгражда радиоактивни и токсични отпадъци, прави от водата гориво, произвежда електричество, създава вода в пустинята, суши въглища, пречиства рудата. Има безброй приложения във всички области на живота. При това пламъкът се "държи" като разумно същество - сам повишава или намалява температурата си според материала, който се поднася пред него. Тези свойства на газовата смес още не са разгадани и описани в научно издание.

През 1977 и 1978 г. Юл Браун патентова своя газ и генератора за него в Австралия и в САЩ. Към него моментално пламва огромен научен и медиен интерес. Но въпреки многото демонстрации, лекции, семинари, откритието не е категорично прието и до днес. Все още липсва научното обяснение защо пламъкът действа избирателно към всеки материал и в каква реакция влиза с него. Хипотезата, че водородът и кислородът се държат не в обичайното състояние, съвсем не е достатъчна, за да обясни това странно поведение, което сякаш е извън физичните и химичните закони.

Може би такова е и естеството на Благодатния огън

който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен върху Божия Гроб в Йерусалим.

През 1981 г. Юл Браун основава фирмата "Brown Energy" в Сидни и започва да прави генератори. През 1984 г. продава първия на Китай, където и досега го използват за изгаряне на радиоактивни отпадъци. Генератори има и в Южна Канада. Производството на единични бройки обаче е скъпа инвестиция и, за да го финансира, Браун пуска фючърсни акции.
Събира огромна сума, но не я използва рационално. Очевидно разбира от наука повече, отколкото от бизнес. Всъщност околните разказват, че в личностно отношение Илия Вълков е силно необщителен, а по отношение на откритието си стига дори до параноя. Той много се страхува да не откраднат изобретението му, затова отказва всички оферти за съвместна дейност. Така на финала фирмата му стига до фалит и избухва скандал. В битката срещу българина към излъганите вложители се присъединяват скептичните учени, както и конкурентните газови и автомобилни концерни. Стига се дотам, че през 1992 г. Юл Браун заминава тайно за САЩ и живее там почти до смъртта си през 1998 г. Умира като последен бедняк в болница в Ръкууд, близо до Сидни, от остра сърдечна и бъбречна недостатъчност. Погребан е в местното гробище, а цялото му имущество, работилницата и инструментите са

продадени на търг за погасяване на дълговете

му. Не е оставил наследници, а сроковете на патентите му отдавна са изтекли.
Преобладаващото мнение на експертите в сектора е, че петролните гиганти няма да позволят широко приложение на това откритие - поне докато не се изчерпат газа и нефта. Въпросът е дали съвременната наука няма да го възкреси и да намери начин за неговото приложение. С марката "made in bg".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай