Безработните до 24 г. ще получават „младежка гаранция"

България е на девето място по младежка безработица, показват данните на Евростат

Безработните до 24 г. ще получават „младежка гаранция" | StandartNews.com

София. Всеки млад безработен на възраст до 24 години ще получава от следващата година така наречената "младежка гаранция". България ще получи допълнително от Европейския съюз 100 млн. евро за борба с младежката безработица, с които ще бъдат подпомагани регистрираните в бюрата по труда младежи, предаде БНР.

Първоначално пари ще получават обезработните от най-рисковата група от страна на Европейската комисия, обясни зам.-социалният министър Росица Янкова.

„Изключително рискова, по-известна в английското си наименование "Нийтс", или това са лицата, младежите, които не са включени в системата на образование или в курсове за обучение, нито пък и работят. В рамките на 4 месеца трябва на всеки един младеж, попадащ в тази целева група да бъде предложена една от тези мерки", съобщи Янкова.

Мерките са обособени в така наречената „младежка гаранция". Която включва възможности за допълнителна квалификация или обучение, консултиране, включване в субсидирана заетост като се помага на работодателите, насърчаване на младежкото предприемачество или осигуряване на географска мобилност.

За какво са парите

„50% от младежите са с общо, начално или без образование, което, разбира се, ще създаде трудност за тяхната реализация на пазара на труда, така че при всички случаи една не малка част от средствата ще отидат за обучение. По всяка вероятност друга, пак не малка част от средствата ще бъдат насочени към създаването на собствен бизнес. Това е мярка, която реално би допринесла повишаване на икономически растеж защото при един успешен бизнес, който се развие през следващите години, ще има възможност да бъдат наети и други младежи, да бъде разраснато самото предприятие", обясни още Янкова.

Програмата за „младежка" гаранция беше одобрена преди месец от Брюксел и е в общ размер на 6 млрд. евро за следващите седем години. След ревизия на европейския бюджет тя може да достигне и 8 млрд. евро.

На 9-о място по младежка безработица

Последните данни на Евростат от петък показват, че България е на девето място по фактора "младежка безработица" в Европейския съюз. В страната без работа са 28,1% от младежите на възраст от 15 до 24-годишна възраст при средно 23% в 28-те страни-членки.

Най-тежко остава положението в Гърция и Испания, където младежката безработица надхвърля 50 процента. Равнището й е по-високо, отколкото у нас и в Ирландия, Хърватия, Португалия, Италия, Латвия и Словакия.

С най-ниска младежка безработица, между 8 и 9,5 на сто, са Германия, Австрия и Холандия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай