Вторник,

Без сол, кафе и водка в жегите

От: Администратор -
5888
Без сол, кафе и водка в жегите
A
A
A

Пийте поне 3 л течности, фреш и чай разхлаждат най-бързо

Сменете прилепналите рокли с ефирни, слагайте крем през 2 часа

Лятото вече ни "пържи" на бавен огън от 38-40 градуса. Освен мъчителни, жегите са и опасни, напомнят лекарите. И дават ценни съвети как да оцелеем, без да се "сварим в собствен сос".

Хладен душ или вана и поне 3 л течности на ден - това е препоръка номер 1 за справяне с жегата. Внимание обаче - питиетата не трябва да са газирани. Затова, жал не жал, сменете бирата с фреш. Намалете кафето и дори го сменете с чай - да, първо ще ви изпоти, но после ще ви разхлади. Пърженото също е табу, защото е мъчение за стомаха. Лекарите съветват да скриете освен водката, и солницата, защото товари сърцето. А в комбинация с горещото време навън

това си е предпоставка за инфаркт

В менюто на челно място трябва да са салатите и леките храни, приготвени на пара.
А как да оцелеем под парещите лъчи? С шапка, очила и дебел пласт слънцезащитен крем, поне 30-и фактор. Мазилата не бива да се пестят и да се нанасят поне 20-30 минути, преди да излезем навън. Като, ако сме навън за дълго, трябва да слагаме крем най-малко на 2 часа. Облеклото ни в жегите пък трябва да е свободно и в светли пастелни цветове, които отблъскват слънчевите лъчи и не позволяват на тялото ни да прегрее. Що се отнася до материите - те трябва да са естествени, за да ни носят прохлада. Добра идея е да ги навлажняваме, преди да излезем навън. Най-лошият вариант в жегите е да се облечем с плътно прилепнали дрехи и синтетични материи, защото те затрудняват кръвообращението ни и

водят до т.нар. парников ефект

Най-уязвими в горещите дни са хлапетата и възрастните с хипертония, прекаран миокарден инфаркт, заболявания на нервната система, бъбреците и ендокринната система са най-застрашени. Между 11 и 17 ч те трябва да си стоят у дома. Спортните натури също да внимават - джогингът в жегата е опасен, трябва да се прави много рано сутрин, напомнят лекарите.

ПРИ ПРЕГРЯВАНЕ: Търсете бързо сянка и вода

Мислите, че сте прегрели? Ето кои са симптомите, че слънцето ви е разболяло - главоболие, температура над 38 градуса, гадене, световъртеж и мускулни болки, най-често в краката и ръцете. Внимавайте много, тъй като при топлинен удар се нарушава терморегулацията ни, което може да доведе и до смърт. Ето защо първата помощ при прегряване или топлинен удар е жизненоважна. Ако усетим необичайни симптоми, трябва незабавно да се преместим на хладно място, да пийнем вода и да потърсим помощ. Ако някой наш близък стане жертва на топлинен удар или видим пострадал на улицата, трябва незабавно да го поставим на прохладно място, да освободим стегнатите му дрехи и да му дадем да пие вода с малко сол, след което, ако се наложи, да извикаме спешна медицинска помощ.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички