Без сол, кафе и водка в жегите

Без сол, кафе и водка в жегите | StandartNews.com

Пийте поне 3 л течности, фреш и чай разхлаждат най-бързо

Сменете прилепналите рокли с ефирни, слагайте крем през 2 часа

Лятото вече ни "пържи" на бавен огън от 38-40 градуса. Освен мъчителни, жегите са и опасни, напомнят лекарите. И дават ценни съвети как да оцелеем, без да се "сварим в собствен сос".

Хладен душ или вана и поне 3 л течности на ден - това е препоръка номер 1 за справяне с жегата. Внимание обаче - питиетата не трябва да са газирани. Затова, жал не жал, сменете бирата с фреш. Намалете кафето и дори го сменете с чай - да, първо ще ви изпоти, но после ще ви разхлади. Пърженото също е табу, защото е мъчение за стомаха. Лекарите съветват да скриете освен водката, и солницата, защото товари сърцето. А в комбинация с горещото време навън

това си е предпоставка за инфаркт

В менюто на челно място трябва да са салатите и леките храни, приготвени на пара.
А как да оцелеем под парещите лъчи? С шапка, очила и дебел пласт слънцезащитен крем, поне 30-и фактор. Мазилата не бива да се пестят и да се нанасят поне 20-30 минути, преди да излезем навън. Като, ако сме навън за дълго, трябва да слагаме крем най-малко на 2 часа. Облеклото ни в жегите пък трябва да е свободно и в светли пастелни цветове, които отблъскват слънчевите лъчи и не позволяват на тялото ни да прегрее. Що се отнася до материите - те трябва да са естествени, за да ни носят прохлада. Добра идея е да ги навлажняваме, преди да излезем навън. Най-лошият вариант в жегите е да се облечем с плътно прилепнали дрехи и синтетични материи, защото те затрудняват кръвообращението ни и

водят до т.нар. парников ефект

Най-уязвими в горещите дни са хлапетата и възрастните с хипертония, прекаран миокарден инфаркт, заболявания на нервната система, бъбреците и ендокринната система са най-застрашени. Между 11 и 17 ч те трябва да си стоят у дома. Спортните натури също да внимават - джогингът в жегата е опасен, трябва да се прави много рано сутрин, напомнят лекарите.

ПРИ ПРЕГРЯВАНЕ: Търсете бързо сянка и вода

Мислите, че сте прегрели? Ето кои са симптомите, че слънцето ви е разболяло - главоболие, температура над 38 градуса, гадене, световъртеж и мускулни болки, най-често в краката и ръцете. Внимавайте много, тъй като при топлинен удар се нарушава терморегулацията ни, което може да доведе и до смърт. Ето защо първата помощ при прегряване или топлинен удар е жизненоважна. Ако усетим необичайни симптоми, трябва незабавно да се преместим на хладно място, да пийнем вода и да потърсим помощ. Ако някой наш близък стане жертва на топлинен удар или видим пострадал на улицата, трябва незабавно да го поставим на прохладно място, да освободим стегнатите му дрехи и да му дадем да пие вода с малко сол, след което, ако се наложи, да извикаме спешна медицинска помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай