Без глоби от мобилния КАТ

Само стационарни камери ще следят шофьорите

Без глоби от мобилния КАТ | StandartNews.com

София. Мобилните камери на КАТ вече няма да докарват глоби.

Добрата новина за шофьорите дойде от Върховния административен съд. Контролът ще може да се осъществява само от стационарните полицейски радари. Мотивите на магистратите ще бъдат публикувани в близките дни.

Според запознати техният аргумент е, че заснемането трябва да се осъществява без човешка намеса. Мобилните камери обаче могат да бъдат манипулирани и да бъдат подлагани на смущения дори и чрез GSM. ВАС се произнесе по искане на правосъдния министър Зинаида Златанова. Тя попита дали законът за движението по пътищата позволява изобщо употребата на мобилните камери.

Не е ясно засега какво ще се случи с наложените вече глоби и с електронните фишове, издадени на базата на кадри от подвижните радари.

Тълкувателното решение, което на практика премахва мобилните камери, беше взето от Общото събрание на колегиите на Върховния административен съд. То все още не е влязло в сила, тъй като предстои последващо редакционно заседание на пленума. Решението ще влезне в сила след обявяването му, съобщават от съда. Според запознати това ще отнеме минимум един-два месеца.

Решението на ВАС слага край и на хаоса в съдилищата по този въпрос. Някои магистрати приемаха снимките от мобилните камери като доказателство, а други не.

ВАС взе решение и по още едно тълкувателно дело, свързано с МВР. Според него заповедта на вътрешния министър, с която се командирова един или друг служител, подлежи на обжалване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай