Бедствено положение в Южна България, язовири преливат

Бедствено положение в Южна България, язовири преливат | StandartNews.com

Бедствено положение е обявено в община Смолян и община Дългопол, област Варна

София. Язовир "Студен кладенец" изпуска меко казано с всички възможни клапи. В Кърджали прелива "Цанков камък".Това каза Първан Секиранов - директор на „Дирекция оперативни дейности" в ГД „Пожарна безопасност", пред "Фокус".

„Изключително тежка ситуация, създадена с всички предпоставки от звената за Пожарна безопасност хората да бъдат предупредени. Има евакуирани в направлението на Джебел по р. Арда. Микроязовирите преливат”, подчерта той.

Обстановката остава меко казано достатъчно тежка”, допълни директорът на „Дирекция оперативни дейности”.

Секиранов обясни, че няма екипи на ГД „Пожарна безопасност" в базите, всичко е навън, с изключение на областите Ловеч и Плевен засега.

„Навсякъде се отводнява, най-вече във всички области в Южна България. В Пловдив, Асеновград , Смолян, Хасково, Ямбол и Бургас всички екипи са навън", заяви Секиранов.

По думите му, в област Бургас има нов порив на вятър и едните екипи отстраняват ламарини и дървета, а другите се занимават с отводнителни дейности в Смолян и Кърджали.

В цялата Смолянска област е обявено бедствено положение. Реките в планинската област драстично повишиха нивата си и на места излязоха от коритата си. Наводнени са десетки сгради. Активирани са много свлачища. Има и прекъснати пътища до родопски села. Критична е обстановката в цялата област. Най-тежка е ситуацията в Смолян и Девин, каза областният управител Недялко Славов.

Продължават усилията на над 300 служители на вътрешното министерство за преодоляване на последствията от усложнената оперативна обстановка в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград и Варна.

В област Бургас е регистрирано свлачище в района на село Билка и е затворен за преминаване Рижкия проход. На място, за да почисти пътя е екип от областното пътно управление. Наводнена е основно северната част на бургаския квартал "Лозово", информира БНР.

Водата е заляла трафопост в района на спортна зала "Младост", прекъснато е електрическото захранването. В районите на комплексите "Изгрев", "Сарафово" и "Зорница" има множество наводнени къщи, приземни етажи и подлези. Граждани са подали сигнали, че в к-с "Меден Рудник" заради силния вятър има висящи части от ламаринени покриви и облицовки на сгради, изкоренени са и дървета.

Повече от 100 аварийни екипа на ЕВН работят за възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България заради усложнената ситуация от обилните валежи, бурния вятър и повишението на речните нива. Много райони остават без ток. Засегнати са много населени места в областите Пазарджик и Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол, информира "Дарик".

В Пазарджик без електрозахранване са високите части на общини Пещера, Батак, Велинград и Панагюрище. Продължават дейностите на мобилизираните в областта 16 групи по възстановяване на схемите на захранване.

В областите Кърджали и Смолян без захранване са предимно малки села и махали. Общо 41 групи работят по възстановяване на схемата в тези области.

В област Бургас са засегнати основно селища в южните части на областта, в района на община Средец. Все още в областта има наводнени и затворени пътища, което затруднява достъпа на аварийните техници. Някои повреди са усложнени и от 5 счупени стълба от мрежата.

Обстановката в общините, където е обявено бедствено положение е усложнена поради преливания на реки и затворени пътища. В редица райони има паднали дървета, скъсани въздушни електропроводи, а на места и счупени ел. стълбове. Ураганният вятър възпрепятства техническите дейности по възстановяване на електропроводите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай