Бедните ще получат еднократно 30 лв. за отопление

Бедните ще получат еднократно 30 лв. за отопление | StandartNews.com

София. Министерски съвет одобри допълнителната еднократна помощ в размер на 30 лв. за хората с най-ниски доходи в края на отоплителния сезон, съобщиха от правителствената информационна служба. За целта на социалното ведомство ще бъдат преведени 8,3 милиона лева, осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

 

От енергийното подпомагане ще могат да се възползват около 270 хил. граждани, получаващи целева помощ за отопление за настоящия зимен сезон. От финансовата подкрепа ще могат да се възползват и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход за отопление или защото не са имали пълната шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

 

Еднократната помощ ще могат да получат и хората, които не са подавали молба декларация, но отговарят на условията за енергийно подпомагане и доходът им превишава с не повече от 10 лева от установената доходна граница. Предоставянето на допълнителните 30 лева за най-бедните българи ще се реализира от Агенцията за социално подпомагане.

 

Министрите решиха по време на заседанието си и 71 деца без право на наследствена пенсия от починал родител да получат персонални пенсии от 99 лв. месечно. Пенсиите, които са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост, ще се изплащат от 1 март. По този начин ще бъдат подпомогнати 48 семейства, останали в затруднено финансово положение. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай