Петък,

БДЖ пуска два бързи влака между София и Будапеща

От: Администратор -
4883
БДЖ пуска два бързи влака между София и Будапеща
A
A
A

София. Два международни бързи влака между София и Будапеща, които ще пътуват през Румъния по моста „Нова Европа", ще бъдат пуснати в движение от днес. Влакът от Централна гара София ще заминава в 11:55 ч. и ще пристига в Будапеща в 08:15 ч. на следващия ден, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. И уточниха, че от Будапеща влакът ще тръгва 19:10 ч. и ще пристига в София в 17:00 ч. на следващия ден.

От 14 декември влиза в сила новия график за движение на влаковете на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД. В новата транспортна схема е заложено пускането на нови влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната, съобщават от държавната железница, съобщиха още от дружеството.

През 2015 г. превозът на пътници на БДЖ ще се извършва с общо 613 влака, от които: 28 международни бързи влака (като 16 от тях ще се движат само през летния сезон), 76 бързи влака (като 4 от тях са със задължителна резервация), 145 пътнически влака и 364 крайградски пътнически влака.

Предвидено е движението на два нощни бързи влака по маршрута София - Карлово - Казанлък - Сливен - Варна и обратно. Към композицията на тези влакове ще бъдат включени и директните седящи и спални вагони по направлението София - Добрич - София. По този начин клиентите на „Холдинг БДЖ" ЕАД от Подбалканската железопътна линия ще имат възможност за пристигане в ранните часове от деня в градовете София и Варна.

От днес в движение са и два директни бързи влака между Русе и Бургас. Тези ще осъществяват удобни връзки с други влакове в гарите Каспичан и Шумен за пътниците от Плевен, Горна Оряховица, Варна и по-малките населени места по тези направления. По този начин значително се подобрява свързаността с железопътен транспорт на градовете от Северна България с град Бургас. Подобрения ще бъдат направени и по направлението Русе - Стара Загора - Пловдив, като по този маршрут е предвидено да пътуват директни вагони към композициите на някои бързи влакове по маршрутите София - Русе - София и Пловдив - Варна – Пловдив, обясниха от БДЖ.

Поради текущите ремонти се намалява скоростта за движение в различни участъци, някои композиции се движат по обиколни и съкратени маршрути или изцяло се прекъсва тяхното пътуване. В последните два случая за клиентите на националния железопътен превозвач се осигурява превоз с автобуси в участъците, където движението на влаковете е спряно.
В новото разписание на влаковете няма железопътни участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт, категорични са от БДЖ.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com