БДЖ пуска допълнителни 170 вагона по празниците

БДЖ пуска допълнителни 170 вагона по празниците | StandartNews.com

Пускат и около 20 извънредни автобуса от Централна автогара София за днес и утре

Общо 170 допълнителни вагона ще бъдат пуснати към 139 влака, пътуващи по основните направления в страната, в празничните дни по повод Международния ден на труда и Деня на храбростта (Гергьовден), съобщиха от холдинг „Български държавни железници".

Така ще бъде осигурено удобното придвижване на клиентите през периода от 30 април до 6 май включително.

Допълнителните вагони ще са по най-натоварените направления. Това са допълнително 12 500 места по най- натоварените линии от София – Варна, Бургас – Русе и обратно за периода от 30 април до 7 май, уточни Георги Георгиев - ръководител сектор „Оперативен" в БДЖ. При нужда железниците имат готовност да осигурят още допълнителни места за пътуващите.

С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 26 бързи влака със задължителна резервация и 113 бързи влака.

От БДЖ напомнят на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 до 30 на сто намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

Клиентите на БДЖ могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете през празничните дни от служителите на гишетата „Информация" и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната.

Ще бъдат пуснати и около 20 извънредни автобуса от Централна автогара София за днес и утре, каза за "Фокус" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАБ).

„Автобусите ще бъдат пуснати по направления: Варна, Бургас, Силистра, Русе, Велико Търново, Плевен, Пловдив", каза тя. „Има достатъчно билети. Напливът от пътници е значително по-малък, в сравнение с великденските празници. Отчетен е по-голям пътникопоток към чужбина. Може би заради лошото време, пътниците са предпочели Гърция, Турция и т.н. Другата причина са, може би, много насъбрали се празници, и икономическото състояние. Има билети и за направленията до чужбина. Очаква се утре сутринта да има по-голям наплив, но не чак толкова голям, че да има нужда от допълнителни 100 или 200 автобуса. В сравнение с миналата година, също е отчетен спад, като може би отново това се дължи на многото струпани празници (все пак - преди една седмица свършиха предишните празници). За Великден имаше значително по-голям наплив, сега няма отчетен голям пътникопоток", обясни Галя Топалова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай