Вторник,

БЧК раздава храна и вода на границата

От: Администратор -
A
A
A

Във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница БЧК отново започва раздаване на храна и вода на българските превозвачи по границата с Гърция. Това каза в ефира председателят на Българския червен кръст Христо Григоров пред "Фокус". Според него напрежението по границата ескалира и нещата излизат извън контрол, а българските шофьори действително бедстват.

Важното е, че сега трябва да се помогне на шофьорите и ние това ще го направим. Това са над 2000-2500 шофьори и Българският червен кръст не може за един ден да успее да помогне на всички, но от утре тръгваме от границата навътре да помагаме. Имаме връзка с нашите колеги от Червения кръст в Гърция и имаме пълно съдействие от тях. Ако се наложи, а то най-вероятно ще се наложи, заедно с тях ще влезем на гръцка територия да помагаме", каза още Григоров.

Българските камиони са с километри на опашка и трябва да концентрираме усилия си най-вече тук. „Ще говорим с гръцките си колеги и ще ги помолим те също да се включат", уточни Христо Григоров. По думите му, от гръцка страна също има бедстващи шофьори, които са от страни от целия ЕС. Според него загубите от блокадата по границата са за милиони и не е нормално ЕК да бездейства в тази ситуация. „Не е нормално да има такова напрежение между две приятелски, съседни, европейски държави", каза още Григоров.

По-рано днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пък поиска съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички