Батков дава 136 000 за църква на 16 века

Батков дава 136 000 за църква на 16 века | StandartNews.com

Реставрират храма и крепостните стени на полуостров Форос

Уникален раннохристиянски храм бе разкрит в крайморски имот на Тодор Батков. Находката изникна по време на спасителни проучвания, които текат от май миналата година на полуостров Форос край Бургас. Теренът бе проучен от шефа на регионалния исторически музей Милен Николов и екипа му. За представянето на последните археологически находки пристигна лично Батков, който финансира проучванията. Общо 136 000 лева са инвестирани в разкопките, посочи адвокатът.

Разкритият раннохристиянски храм е с внушителни размери - 19,5 м дължина и 14 м ширина. Стенитe на храма са сравнително добре запазени на височина до 90 см. Той е трикорабна едноабсидна базилика, с притвор и запазени керамично-мозаични подове. Според археолозите в древността църквата е имала изключително значение и е била с ранг на епископски храм. "Открихме мраморен съд за светена вода и стълб, в основата на който има камера с размери 80:50 см. В тази камера е

имало поне 3 мощехранителници

с мощи на светци. Но, за съжаление, тя бе празна. По всяка вероятност при напускането на крепостта и църквата хората са взели реликвите със себе си", обясни шефът на Историческия музей в Бургас Милен Николов. "Този ранен християнски паметник определя "Порос" и територията на съвременен Бургас като християнско средище още от края на V и началото на VI век", категорични са археолозите.
В крепостта бе открит и уникален печат с лика на Света Богородица. Предполага се, че с него се е подпечатвала кореспонденцията на Константинополския патриарх. С разкриването на епископската църква пък става ясно, че нейният главен свещеник е писал и получавал писма от патриарха. Непосредствено до входа на храма археолозите са разкрили основите на голяма постройка, за която е установено, че е по-ранна от църквата. Сградата е била унищожена от пожар и след това е изграден храмът. В крепостта "Порос" са открити и изключително скъпи за времето си

щамповани керамики от Северна Африка и Сирия

Това показва, че древните обитатели са имали доста висок статус. "Тези изключителни разкопки бяха задължително условие за бъдещото развитие на проекта на "Форос дивелъпмънт". По доклади на БАН бяха маркирани няколко зони с предполагаеми археологически обекти на територията на проекта. Наложи се да създадем спешно условия за работа на археолозите. След 14 месеца работа вече е факт последното откритие - епископският храм. Знаете, че там бяха разкрити и крепостни стени, и римска вила. Спасителните разкопки бяха финализирани и приети по надлежния ред", обобщи Тодор Батков.

Бъдещият проект на полуостров Форос вече има зелена светлина, но Батков уточни, че предстои още доста работа за реставрация и консервация на археологическите находки. Още през месец септември общината ще нанесе промени в регулацията и ще бъдат обособени три отделни УПИ-та. В две от тях попадат крепостните стени и там няма да има никакво застрояване. Но крепостните стени ще бъдат реставрирани. "В третото, отделно УПИ, ще попадне епископският храм и то ще остане публична общинска собственост, подчерта Тодор Батков. "Възложих на екип да започне разработването на проект за реставрация и консервация, за експониране и социализиране на тези обекти. Този проект ще го подарим на община Бургас. След това със съвместни усилия ще кандидатстваме още в началото на следващата година за европейско финансиране. Идеята е с европейски пари да бъде изпълнена частичната реставрация на църквата, крепостните стени и една от кулите. Предстои изграждане и на посетителски център с музейна сбирка", каза още Тодор Батков.

След като обектите бъдат реставрирани и консервирани, има идея край крепостните стени

да се разхождат римски легионери

които ще предадат изцяло реален исторически дух на крепостта. След последните разкопки "Порос" ще се превърне в една от най-големите забележителности на Българското Черноморие. "Не остава много време на алкохолния туризъм и мисля, че постепенно интересът ще бъде изместен към културно-историческия туризъм", коментира още Батков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай