Баретите на психоаналитик

Щитовете им са бетон, спират и "Калашников", твърдят експерти

Баретите на психоаналитик | StandartNews.com

София. Командосите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще разговарят с психолози заради операцията в Лясковец, при която загина колегата им Емил Шарков, научи "Стандарт". Баретите, участвали в спецакцията, вече са разговаряли със специалисти от Института по психология към МВР, но курсовете им ще продължат. "Не става дума за лечение, а още по-голямо каляване на способностите. Тези момчета се обучават за работа в екстремни условия, но загубата на колега винаги е тежка за тях, както и за всеки човек с рискова професия", обясниха профайлърите от МВР.

Паралелно с разговорите с психолози, баретите ще участват и в нови учения със западните им колеги. "Командосите от Германия, Италия и Испания имат отлична подготовка. Ние се учим от тях, но и те от нас", коментираха още експерти.
Скоро в МВР се очаква да започнат и разговори за допълване на екипировката на баретите. След акцията в Лясковец се появиха слухове, че каските и жилетките на командосите са с изтекъл срок на годност.

От МВР обаче отрекоха информацията. "Винаги има какво да се желае, но става дума за голям финансов ресурс. Освен това, каквото и снаряжение да се купува за СОБТ, то минава през специални поръчки. Една такава процедура може да отнеме най-малко 3 месеца", обясниха от МВР. И уточниха, че по-голямата част от екипировката на командосите е с възможно най-високия клас на защита. Оборудването на отряда е било подменено в последните 5 г., като бронежилетките и каските, които са клас 4А, са купени преди половин година от Франция. "Фактът, че щитът, който е държал загиналият полицай, не е поддал на близък изстрел с ловна "калашникова" пушка, обяснява качествата му", допълниха експерти.

СОБТ трябва да се стабилизира след акцията в Лясковец, да се промени програмата на поделението и екипът да се готви основно за борба с терористи, а не да изважда пияници или леко психясали хора от къщите им, коментира вчера пред "Дарик" пък Арлин Антонов. Той е ексшеф на Националната служба за сигурност и бивш командир на баретите през 90-те. "До този момент никой не говореше, че това елитно поделение не е в състояние да изпълни някаква бойна задача. Сега научаваме, че то не може да се бори с терористи. Какво правим сега? Армия нямаме, защото я направихме на две караулни групи, а сега като нямаме и МВР, какво правим? Кой е този, който може да гарантира, че банда от 100 човека, въоръжени, дрогирани, ако влязат в един град, и вземат властта", заяви Антонов. "Отрядът не трябва да се пипа. Хората са достатъчно изтерзани от неуспеха на акцията. Работят честно и съвестно. Новият командир е 20 г. в поделението. Този човек е минал през всички неща, той е командир от 5 месеца", коментира още Антонов.
Двойно по-високи заплати за баретите пък предложи бившият директор на НСС ген. Атанас Атанасов в интервю за Нова ТВ. "Публична тайна е, че служители от СОБТ работят редовно като охрана на "добре облечени бизнесмени". Със заплата от 1500 лева всеки на тяхно място би потърсил други доходи, заяви ген. Атанасов.

Йовчев: Най-лесно е да си измием ръцете

Лазаров си предложи оставката, но аз стоя зад гърба му, каза МВР шефът

Веднага след провала на акцията в Лясковец, при която загина един спецполицай, а трима други бяха ранени, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е предложил да подаде оставка. Това съобщи пред бТВ вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Вицепремиерът обаче бе категоричен, че не одобрява подобен ход и твърди, че ще стои зад гърба на главния секретар, докато той продължава да върши съвестно задълженията. "Най-лесно е един човек да си измие ръцете с друг", обясни позицията си Йовчев. За пореден път той заяви, че виновни за провала на операцията са двамата регионални полицаи, за които в началото на седмицата беше обявено, че ще бъдат наказани. Заради акцията в Лясковец на бившия шеф на полицията във Велико Търново Живко Коцев ще бъде отнета възможността да участва в конкурси за повишение, а настоящият - Христо Христов, ще бъде понижен.
Цветлин Йовчев защити Лазаров, като обясни, че по закон главният секретар на МВР подписва подобни операции, но прякото планиране си остава задължение на областния директор във Велико Търново. "Отново областният директор е виновен, че не е направен опит чрез оперативни средства да бъде разрешен проблемът с Петко Петков", категоричен бе Йовчев. На въпрос защо за провала на акцията се дават леки наказания, вътрешният министър обясни, че не може с лека ръка да се решават съдби, a "курбан да е някой само и само да затворим един случай". "Като се освободим от емоцията, в миналото имаме доста такива случаи, имаме загинали при тренировка на СОБТ, не си спомням някой тогава да е искал оставка на главен секретар, оставка на министър и т.н. Част от оборудването не е достатъчно добро, но по отношение на действията на колегите от отряда категорично те са се държали изключително достойно в тази ситуация", подчерта вътрешният министър. "10-15 секунди не са достигнали на отряда да си свърши работата. Ако отрядът е бил информиран, че лицето е забелязало полицаите, щеше да бъде приложен друг способ, който нямаше да крие такива рискове", каза Йовчев и допълни, че със сигурност не би изиграл сценарий, в който "министърът е целият в бяло".

Стефанка търси адвокат за Петко

Звъняла на Марин Марковски, засега не са се виждали

Стрелецът от Лясковец Петко Савов очевидно се готви за тежка защита по наказателното дело за убийството на баретата Емил Шарков. Веднага след срещата си с него в болницата на Централния софийски затвор в неделя майка му Стефанка е започнала да звъни на видни столични адвокати, за да ги привлече като негови защитници, научи вчера "Стандарт". Тя се обадила в офиса на Марин Марковски, но понеже адвокатът бил в провинцията, не успяла да проведе разговор с него. "Звъняла ми е, но след това не сме се свързвали повече. Нямам пълномощно от Петко Савов", коментира вчера Марковски пред "Стандарт".

Стефанка отказала да разкрие дори пред най-близките си хора какво са си говорили с Петко в затворническата болница. "Не ми е разказвала какво са си казали с Петко, предполагам, че са обсъждали как да се защитават", заяви адвокатът на Стефанка Виктор Костов. Той остава защитник на майката, но тя се е консултирала с експерти кого да назначи за адвокат на сина си. Близката й приятелката Гинка Русева от Горна Оряховица също не разкри какво са си казали майка и син в затворническата болница. "Как ще е виждала Петко, като не я пускат?!", заяви пред "Стандарт" Гинка. И обясни, че вчера Стефанка била в Горна Оряховица. Взела си пенсията, плащала си тока и водата.
В петък състав на окръжния съд във Велико Търново ще гледа обжалването на искането на прокуратурата за тройна съдебно-психиатрична експертиза на Савова. От прокуратурата се опитват да вкарат Стефанка принудително в психиатрия. "Няма логика да се прави подобна експертиза, още повече че тя никога не е проявявала каквито и да е признаци на психично разстройство", коментира нейният адвокат Виктор Костов. Според него е важно Стефанка да остане като свидетел и за прокуратурата, понеже е единственият очевидец от страната на Петко Савов, видял какво се случва при щурмуването на къщата от баретите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай