Бареков организира протест пред посолството на Украйна

Киев е арена на сблъсъци между Европа и Русия

Бареков организира протест пред посолството на Украйна | StandartNews.com

София. Десетки столичани се събраха на протест, организиран от „България без цензура" пред посолството на Украйна в София и блокираха за около 15 минути улицата пред сградата му. Тяхната акция е в знак на солидарност с хората, които излязоха по улиците на Киев, за да спрат решението на правителството, с което се спира присъединяването на страната им към Европейския съюз.

"Не може гражданите на Украйна да бъдат бити за това, че искат да са в Европа", коментира пред събралите си лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.

Протестиращите в София издигнаха плакати с надписи "ММА подкрепя партията на Кличко", "Ukraine uncensored" (Украйна без цензура) "Klichko, we support you" (Кличко, ние те подкрепяме). Така те изразиха своята подкрепа към хората в Киев, чийто лидер е професионалният боксьор Виталий Кличко.

"Ние сме тук, за да кажем, че не искаме една демократична страна като Украйна да бъде арена на сблъсъци между Европа и Русия. Това е голям абсурд – Европа и Русия трябва да бъдат партньори. Бяха допуснати огромни грешки към украинския народ, за които ще плати българският", каза Бареков. Той съобщи още, че се обмисля делегация от симпатизанти на движението да отпътува за Украйна, за да покаже своята солидарност.

"Преди малко бившият премиер Борисов е заявил, че ако ние в България сме били като украинската опозиция единни, нямало да има проблеми и щяло да падне правителството. Той забрави, че протестите у нас бяха опорочени в момента когато той се появи. Борисов забрави защо се противопоставихме дестабилизацията в страната – защото не искахме Борисов да се върне на власт. Моля Борисов и всички омаскарени български политици да не яхат протеста на украинските и българските граждани", призова Бареков.

Пред протестиращите лизерът на "България без цензура" каза още, че не е съгласен с начина, по който полицията и армията са били невинни протестиращи в центъра на Киев. "Нека Украинските власти да вземат пример от българската полиция", каза той, "въпреки провокациите, у нас се стигна до минимални инциденти. Не желаем една държава да бъде превръщана в бойно поле заради желанието на един народ да бъде част от Европа", добави Бареков.

Той коментира още, че големият проблем на политиците по света, в Европа и в България е, че разделиха народите. "Украйна иска Европа, Европа трябва да бъде в Украйна. Не желаем украинският народ да плаща цената за това, че политиците в Киев не могат да намерят консенсус. Да живее Украйна, да живее Европа, да живее България!", каза Бареков.

"Притеснена съм, че съм оставила малкото си дете с температура у нас, за да дойда тук, но ние майките нямаме националност, любовта на една майка няма граници, няма континенти, няма политическа принадлежност, ние просто мислим за децата си", каза на свой ред Даниела Колева от платформата "Евромайки". Тя попита украинското правителство не се ли замисля, че прави заложници на собствените си интереси децата на своя народ. "Защо те трябва да плащат? Защо не им осигурят европейско бъдеще, каквото заслужават?", учуди се Колева. "Не правете украинския народ жертва, уважаеми политици, осъзнайте се!", призова Николай Бареков.

Ангел Славчев от "Граждански контрол" отправи благодарности към българската полиция, за това че толкова време е успяла да издържи на напрежението, на което е била подложена у нас. Това негово изказване предизвика бурни аплаузи у събралите се, които откликнаха на неговите думи и така изразиха уважението си към българските сили на реда. Славчев каза, че това може да служи за пример и призова украинската полиция също да не проявява агресия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай