Банкси се крие под камион при първата среща с полицията

Буржоазният свят най-после принадлежи на народа, казва най-енигматичният художник

Банкси се крие под камион при първата среща с полицията | StandartNews.com
  • Поредна хипотеза: графити артистът е бившият тв водещ Нийл Бюканън
  • Буржоазният свят най-после принадлежи на народа, казва най-енигматичният художник   

Списание "Тайм" отдавна включва в списъка си с най-влиятелните личности на света култовият и мистериозен уличен художник Банкси. Той отдавна е в звездната компания на Барак Обама, Стив Джобс и Лейди Гага. На снимката, която артистът изпраща до редакцията, лицето му е покрито с хартиена торба. Но феновете му въобще не се вълнуват кой е той - дори протестират срещу тези, които се опитват да го разобличат. Ценителите се интересуват най-вече от творбите му. Банкси стартира кариерата си през 90-те години на миналия век с графити по улиците на Бристол, а днес произведенията му се продават на търгове за хиляди долари в Америка и Великобритания. Той е оставил отпечатъците си по целия свят - Сан Франциско, Детройт, Виена, Барселона"

Никога не е било по-лесно да продадеш изкуството си. Вече не ти трябва диплома, портфолио, нито се налага да спиш с човек с власт или пък да се молиш на галерии. Трябват ти идеи и широколентов достъп. За първи път буржоазният свят принадлежи на народа. Трябва да се възползваме от това", категоричен е Банкси.

Самоличността на Банкси остава загадка и обект на спекулации. След последното му интервю на живо той бе описан като бял мъж на около 30, облечен неформално с дънки и тениска. Твърди се, че изглежда като смеска между музикантите Джими Найл и Майк Скинър. Най-често се предполага, че Банкси е мъж на име Робин Гънингам, роден на 28 юли 1973-а в град Йейт - на 20 километра от Бристол. Познати на Банкси и негови бивши съученици са потвърждавали информацията в миналото. Според британски медии Гънингам първоначално започва да използва името Робин Банкс, което след това се превръща в Банкси. Неотдавна британският диджей Голди нарече Банкси "Роб", без да дава подробности защо го споменава точно по този начин. След като се усети, той бързо смени темата на разговора.

Има и други популярни теории за личността на художника. Според една от тях той е Робърт Дел Ная от "Масив атак", на когото също може да се казва "Роб". През 80-те години Дел Ная е и графити артист като член на групата The Wild Bunch в Бристол. По същото време Голди е в брейк бандата Bboys и също се занимава с рисуването на графити в Бирмингам и Улвърхемптън. През 2016-а журналистическо разследване установява съвпадение между появата на някои от графитите на Банкси в градове, в които по същото време "Масив атак" прави концерти. Самият Дел Ная винаги отрича спекулациите, но споделя,  че е дългогодишен приятел на художника.

Друга теория гласи, че Банкси е Джейми Хюлет - художник и дизайнер на комикси, един от създателите на култовата анимирана група Горилас. Негови представители са отричали връзката между двамата. Най-свежата теория е, че Банкси е бившият тв водещ Нийл Бюканън. Негови представители заявиха, че по време на пандемията той е бил вкъщи със семейството си и е подготвял следващата си арт колекиция, която ще се появи през 2021-а.Така и не може да се достигне до консенсус кой е Банкси. Той крие физиономията си, но призовава колегите художници да поддържат директна връзка с публиката. Артистът общува чрез имейли, но никога лице в лице. Когато Банкси започва да рисува графити в Бристол, все още е тийнейджър. През 80-те години квартал "Бартън Хил" е от страховитите райони на града. Обитателите му - предимно бели от средната класа, не са особено дружелюбни. Самият художник е споделял, че именно в "Бартън Хил" баща му е бил пребиван на младини.Първата среща на бъдещия световен автор с полицията е, когато той е на 18. "Рисувахме върху влак с група приятели, когато се появиха ченгетата. Разбягахме се - другите успяха да се качат в колата и да се спасят. Аз обаче не - цял час се крих под камион, чието масло течеше върху мен. Там, докато слушах полицаите, осъзнах, че или трябва да започна да рисувам по-бързо, или да забравя за това", споделял е той в интервю. "След първия ми шаблон усетих силата. Графитите носят политически контекст и в миналото са се използвали, за да започват революции и да слагат край на войни", допълва той. Банкси, който все пак идва от по-приветливата част на Бристол, в началото е силно притеснен, търсейки собствения си стил.През 1999-а той вече е в Лондон. Тогава се отдава на анонимността си - това му помага срещу полицията, но и генерира интерес. Първата му "изложба" в английската столица е през 2001-а на улица "Ривингтън". Той и няколко негови колеги рисуват тунел близо до пъб. "Свършихме за 25 минути и организирахме веселба за откриването на графитите. 500 души се появиха на купон, който почти нищо не ни струваше", спомня си той.Банкси се прочува с "Turf War" през 2003-а в склад в "Ист Енд". Графитите му шашват народа с карнавалната си атмосфера - прасета, оцветени в цветовете на полицията, крава с лика на Адни Уорхол и рисунка на Елизабет II като шимпанзе.  През следващите 17 месеца - винаги дегизиран, покорява Лондон с творенията си, между които е хумористичен портрет на Мона Лиза.

Светът научава за Банкси през 2005-а. През август пристига в Израел, където рисува няколко графита върху стената на "West Bank". Това са прочутите му образи на момиченце, което държи балони, две дечица с лопати и кофички, които мечтаят за плажа, и момченце със стълба, което планира бягство.

"Холивуд е град, където хората почитат звездите, като им гравират имената в паважа, върху който вървят дебелаци, а кучета пикаят. Изглеждаше ми  чудесно място, където да осъществя амбициите си", казвал е Банкси за Меката на киното.

През 2006-а изложбата му в Ел Ей привлича 30 хиляди души, включително и Брад Пит, който не крие завистта си: "Той прави всичко това, а успява да запази анонимността си. Страхотно е".

През 2008-а на търг в Ню Йорк творбата му "Ruined Landscape" се продава за 385 хиляди долара.

А "A Vandalized Phone Box" - автентична лондонска телефонна кабина, огъната почти на 90 градуса и със стичаща се червена боя - за 605 бона.Днес творбите на Банкси вървят за милиони долари. "Харесва ми, че капитализмът винаги намира мястото си дори сред враговете си", коментирал е художникът. Някои от графитите му обаче съществуват само като спомени или на снимки. В Лондон много от тях са били изтрити. Също така има и негови графити, чието местонахождение не е известно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай