Банкер осъден за контрабанда на Пикасо

Хайъме Боти трябва да плати над 50 млн.евро

Банкер осъден за контрабанда на Пикасо | StandartNews.com

Съдът в Мадрид осъди 83-годишния банкер Хайме Ботин на 18 месеца затвор и глоба от 52,4 млн. евро за опит да изнесе картината на Пабло Пикасо "Глава на млада жена" извън Испания, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от БНР.

Присъдите до 2 г. затвор в Испания обикновено се изтърпяват като условни. Ако банкерът не плати глобата, той ще бъде принуден да престои в затвора 2 месеца, пише в решението на съда. Адвокатите на банкера имат намерение да обжалват присъдата.

Картината е призната да собственост на държавата. Тя е била собственост на Ботин, но е включена в списъка на културно-историческото наследство на Испания, е оценена на 26,2 млн. евро.

Ботин е имал намерение да я продаде на аукцион, но от "Кристис" (Christie's) са поискали да предостави разрешително за продажбата от испанското Министерство на културата. От там са отказали и са наложили забрана за временен износ извън пределите на страната.

Въпреки това Ботин е откарал с яхтата си произведението на изкуството до остров Корсика, където е била иззета от френските митничари.

Хайме Ботин е бил ръководител на банка "Банкинтер" (Bankinter) от 1986 до 2002 г. Той е обвиняем и по още едно дело - за укриване на данъци в размер на един милион евро, които той не е платил на хазната, след като си е купил частен самолет. Прокуратурата настоява по това обвинение да бъде осъден на 2 години и 3 месеца затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай