Българският Кеймбридж под пагон

Академията на МВР е люпилня на премиер, конституционен съдия, банкер и магистрати

Българският Кеймбридж под пагон  | StandartNews.com

Премиер, топбанкер, конституционен съдия и магистрати - пъстрата палитра на кадри е от Академията на МВР в Симеоново. Доскоро традиционната ковачница на юристи - Софийският университет, бе изместена от школата на МВР като фабрика за кадри на отговорни постове в съдебната система. Полицейската академия постепенно се превръща в родно подобие на реномирания американски университет "Кеймбридж". И всички те не крият в биографията си какво са завършили дори акцентират върху това. "Нямам нещо в живота си, което да съм направил, и от което после да се срамувам. Нито от факта къде съм учил и завършил. И най-малко от това какво съм работил", казва Анастас Анастасов, преди да стане конституционен съдия. През октомври миналата година по време на изслушването му пред правната комисия в Народното събрание за бъдещото му място в Конституционния съд, тогавашният заместник-председател на парламента Анастас Анастасов казва, че се гордее с образованието си. За първи път кадър на Академията на МВР в Симеоново заема толкова висок пост в една от най-престижните институции в държавата.

 

Сред възпитаниците му, които правят кариера като магистрати, има доста, които са заемали или в момента са на ръководни постове.

 

Бившият заместник главен прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов има диплома по право от Академията на МВР в Симеоново.

 

Качествата му на юрист са оценени

 

и той прави добра кариера в съдебната система. Найденов бе шеф на Софийската градска прокуратура и два пъти началник на Националната следствена служба. Името му дори се спрягаше като потенциален кандидат за главен прокурор. Дори за два месеца той изпълняваше и функциите на главен обвинител, преди Сотир Цацаров да поеме поста. В края на ноември обаче Найденов изненадващо подаде оставка. Наследникът му в прокуратурата Борислав Сарафов също е завършил право в полицейската академия. В професионалната му биография е записана доста сериозна кариера - следовател, заместник районен прокурор в Сливница, обвинител в окръжна прокуратура, командирован във Върховна касационна прокуратура. Сарафов беше ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. През 2012 г. той бе предложен и от петима членове на Висшия съдебен съвет за поста главен прокурор. Основният приоритет в работата му са били тежките наказателни дела. Ръководил е разследването по делата на братя Галеви, Златко Баретата, Килърите, Атанас Мъндев, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков.

 

Възходящ е и пътят на друг възпитаник на Академията на МВР със специалност "право"- председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Той първо беше зам. районен прокурор в София, после стана съдия в наказателната колегия на Софийския градски съд и ce издигна до негов шеф.

 

Малко по-късно заряза наказателното право

 

и се "преквалифицира" в ръководител на Върховния административен съд. Наскоро Колев предложи вариант да се реши проблемът с натоварването на магистратите- той лансира идеята си всички административни съдилища да могат да гледат данъчни дела.

 

Колев е бил в един випуск по време на обучението си в полицейската академия с шефа на Софийския административен съд Радостин Радков. Той дойде в столицата от родния си Сливен, след като спечели конкурс. Интересното е, че съперник му беше друг възпитаник на Симеоново - Пламен Горелски. Той също е завършил Висшия институт на МВР и дори е работил 8 години в районно полицейско управление.

 

Право в българския "Кеймбридж" е изучавал и шефът на на първоинстанционната специализирана прокуратура Светлозар Костов.

 

Юристите от Симеоново продължиха да попълват възлови ръководни места, свързани с гражданското и административното право.

 

Школата е захранила с кадри и Висшия съдебен съвет. Следователят Ясен Тодоров, излъчен от парламента и номиниран от "Атака", в момента е председател на етичната комисия при кадровиците на Темида. Неговият колега Димитър Узунов, който беше номиниран от квотата на депутатите от РЗС, също е възпитаник на Висшия институт за подготовка на офицери с гражданска специалност "Право".

 

Сред кадрите на любимото за настоящите управляващи висше училище попадат и окръжните прокурори на Перник и Русе - Пламен Найденов и Огнян Басарболиев. И двамата са доказани професионалисти.

 

Широко известен факт, че школата в Симеоново е вузът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той искал да влезе във факултета, подготвящ кадрите на Държавна сигурност, но не му разрешили заради миналото на дядо му, който е разстрелян от комунистите на 22 септември 1944 година. Затова Борисов изкарва противопожарния факултет. Докато беше главен секретар, премиерът често навестяваше тогавашния ВИПОНД. Тъй като е доктор по психология, той е изнасял и лекции там. Последната му длъжност в Академията на МВР е "завеждащ катедра". На 1 септември 2001 година е назначен на длъжност "Главен секретар на МВР".

 

Покойният банкер Емил Кюлев също е от известните възпитаници на школата на МВР.

 

Според запознати в първия випуск на школата на МВР са били приети и жени курсанти, след които

 

имало и манекенки - Галина и Радостина

 

Предимствата на нашенския "Кеймбридж" пред другите висши учебни заведения, които имат специалност "право", са, че юридическият елит е преминал там и специализирано обучение. То включва лекции по разузнаване, контраразузнаване и най-разнообразни полицейски бойни и проследяващи техники.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай