Български зет сменя Отие

Новият френски посланик е женен за българка и говори езика ни

Български зет сменя Отие | StandartNews.com

Париж. Френски дипломат, женен за българка, ще смени на поста посланика на Париж у нас Филип Отие. Сред многото езици, които Ксавие Лапер дьо Кабан говори, е и българският, което автоматично му печели симпатии сред българите. Някои от тях го помнят от първия му мандат в София в началото на 90-те години, когато е пресаташе във френското посолство.

По принцип френските посланици винаги са заемали особено място в обществено-политическия живот на България. Като се започне от историческата закуска на президента Франсоа Митеран с български дисиденти през януари 1989 г., та се стигне до Филип Отие, който разбуни духовете това лято с подкрепата си за протестите срещу олигархията. Отие може би ще си тръгне огорчен от България, тъй като в последния момент стана ясно, че няма да му бъде връчен орден "Стара планина". Това разбуни духовете и се чуха гласове, че външният министър Кристиан Вигенин не е предложил посланика за традиционно раздаваното отличие именно заради изказването му в подкрепа за протестите. От МВнР отрекоха, но горчивият привкус при отпътуването на Отие остава.

По време на неговия тригодишен мандат не се случиха драматични събития, каквито имаше при предшественика му Етиен дьо Понсен - докато той беше посланик, Франция решително се намеси в случая на осъдените на смърт в Либия български медици, освободени през 2007 г. В сравнение с Понсен през трите си години в София Отие по-рядко присъстваше в публичното пространство. Той наблягаше изключително много на развитието на културните връзки между България и Франция и ще бъде запомнен с изложбата "Париж 1900", която беше най-голямата експозиция на чуждестранно изкуство в България досега. За нея Отие се похвали още през февруари 2012 г., когато гостува в редакцията на "Стандарт".

Посланикът се отличаваше със сдържаност, но притежаваше френска вежливост, а съпругата му ще бъде запомнена с чаровната си усмивка. Възпитаник на Националната школа за висша администрация (ENA), където се коват висшите кадри на френската администрация, Отие дойде в София след няколко други мандата в чужбина. България обаче беше първото му посланическо назначение.

Първи посланически пост София ще бъде и за Ксавие Лапер дьо Кабан. През последните години той е бил зам.-шеф на протокола на френското външно министерство. През далечната 1991 г. Дьо Кабан идва на първия си задграничен мандат в София, където е аташе по печата. Остава до 1995 г., а през това време среща бъдещата си съпруга, българката Мария. Двамата имат три деца - Асен, Борис и Валентин. Следват мандати в Кипър, Джибути и Бразилия, както и различни постове във френското външно министерство. Ксавие Лапер дьо Кабан е учил в престижния Институт по политически науки в Париж и говори не един и два, а цели пет езика - френски, английски, български, немски и португалски. Той вече е получил агреман от българската страна и ще пристигне скоро в София. По традиция това ще стане след отпътуването на Филип Отие, който си тръгва в края на тази седмица, тъй като старият и новият посланици не бива да се засичат. След повече от 20 години Лапер дьо Кабан ще се завърне на мандат в България, която е много различна в сравнение с 90-те години, така че на новия посланик със сигурност ще му е интересно у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай