"Българската Коледа" помага на деца с вродени заболявания

"Българската Коледа" помага на деца с вродени заболявания | StandartNews.com

София. Тазгодишното издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа - дари надежда на дете в беда" ще бъде посветена на децата с най-често срещаните вродени заболявания. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в Националната кардиологична болница по време на откриването на 12-ото издание на кампанията.

Всяка година кампанията "Българската Коледа" избира обществено значима тема в областта на детското здравеопазване. След порецида консултации с водещи специалисти на пациентски организации и родители ние се обединихме около идеята да помогнем на децата с вродени заболявания, посочи президентът.

Годишно у нас се раждат около 3 500 деца с различни вродени заболявания. Част от тях водят до застрашаващи живота усложнения. При липса на навременна диагностика и лечение се стига до смърт и до инвалидизация. Ранното откриване, своевременното лечение на вродените заболявания са начинът за подобряването на качеството на живот на страдащите от тях деца, пише БНР.

12-то издание на "Българската Коледа" ще помогне със специализирана диагностика, включително и генетични изследвания, медикаментозно лечение и с рехабилитация, посочи още президентът Росен Плевнелиев. "Българската Коледа" ще може да помогне и като замени остарялото в момента оборудване в българските болници с високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай