България стигна до кулинарните "Оскари"

България стигна до кулинарните "Оскари" | StandartNews.com

На 10 и 11 май в Будапеща се проведе европейският финал на кулинарните "Оскари" "Бокюз д'Ор" 2016 в Будапеща. За трети път България участва в престижното готварско състезание. Шеф Антонио Иванов е само на 23 години, а неговият коми-шеф Симеон Николов едва на 20. Двамата се наредиха сред кулинарния елит на Европа. Шеф Андре Токев, част от журито, сподели пред "Стандарт", че участието на България във финалите може да се счита за победа. "Двамата заеха 20-о място, но самото им представяне единствено може да ни радва. Ние с всички сили се подготвихме за събитието, а дори и отвъд тях", каза още Токев.

Състезанието

През януари 1987 г. Пол Бокюз създал конкурса, единствен по рода си, какъвто е и до днес. Той е не само най-известният френски шеф-готвач, а и признат и за най-знаменития жив кулинар в света. Фамилията му управлява ресторанти от 1767 г. Има ресторант на 4 км от Лион с 3 звезди "Мишлен". През 60-те и 70-те години на миналия век гениалният готвач оглавява движение, станало известно като "Новата кухня" (Nouvelle cuisine), което се превръща във втората френска революция, този път в кулинарията. Той обичал да търси готвачи с блестящи кариери по цял свят. Затова един ден решил да създаде гастрономическо състезание от световен мащаб. Искал да го превърне в шоу, вдъхновен бил от големите спортни събития. Всяка година световният финал се провежда в Лион като част от най-голямото световно изложение по гастрономия и хранителни услуги "Sirha". Идеята: да събере на едно място 24 млади готвачи от цял свят. Те трябва да са най-обещаващите таланти на своето поколение, които да подготвят превъзходни ястия в рамките на 5 часа и 35 минути директно пред публика. За да се реши кой е победител, Бокюз е съставил жури от двайсет и трима експерти гастрономи: президента на "Бокюз д'Ор" за Европа Золтан Хамвас, президента на журито Серж Виейра, почетния президент Расмус Кофоед плюс по един изтъкнат представител на всяка от двайсетте състезаващи се страни. България е представена от талантливия и известен шеф-готвач Андре Токев. Много талантливи майстори са прочули името и страната си благодарение на кулинарната битка. Заради нарастващия интерес за участие в "Бокюз д'Ор" от 2007 г. има предварителен подбор чрез въвеждане на континентални състезания - в Европа, Латинска Америка и Азия. Последното се преименува на "Бокюз д'Ор Азия-Пасифик" през 2014-а и сега включва Австралия. На европейските финали се явяват 20 отбора, като 11 от тях отиват на световната битка за най-добри кулинари.

Условията

Участниците трябва да приготвят впечатляващо ястие с два задължителни продукта. Тази година те бяха дунавска есетра с нейния хайвер и еленско месо. Допълнителни точки носи присъствието на традиционни елементи от съответната национална кухня, пресъздадени по модерен и изобретателен начин. Нашите таланти се подготвиха за този критерии и за гарнитура на еленското избраха сарма в лапад с булгур и крем от печена чушка, както и крокетче от леко втечнен овчи кашкавал. В плънката на есетрата пък ще присъства черноморски калкан, а във финия сос към нея - самардала. Пушен червен пипер, мармалад от сини сливи и шарлан са допълните "оръжия" на българските участници. Това са само няколко дребни детайла от многокомпонентното състезателно ястие.

Нашите таланти

Нашата кулинарна чест защитиха българският шеф-готвач Антонио Иванов и неговият коми-шеф Симеон Николов. В подготовката им ги ръководеше един от най-изтъкнатите майстори на добрата храна в страната ни, шеф Димо Димов. За да се явят на европейските кулинарни "Оскари", двамата пребориха конкуренцията на родна почва миналата година с "Пиле с пълнеж от спанак, полента с два вкуса с чипс от прошуто и тапиока, дюксел от диви гъби с парфюм от гъши дроб и сос мадейра" и "Калкан с равиола от оризово тесто с пълнеж от рак, конфитиран картоф със сметанов мус и черен хайвер, велоте от стриди и печено цвекло със супа от краставици и маринован синап". Четири месеца са посветили надарените с фино небце младежи на подготовката си за Будапеща. "Уменията и успехът на кандидата и създадената от него концепция, претворена в ястията, формират едва 40% от резултата. Останалите 60% идват от цял комплекс от фактори: традициите в кулинарната култура на държавата, нормите за участие в това състезание и цялостното излъчване и присъствие на отбора", споделя треньорът им шеф Димов. Самото класиране на страната ни е огромен успех. Нашите готвачи са предпочетени пред тези от държави със силни кулинарни традиции като Чехия, Полша, Сърбия и Гърция. "Важно е самото участие, защото това е шампионската лига във висшата кухня", твърди шеф Димов. И допълва: "Там се представят най-новите тенденциите в световната висша кухня. Това, което е представено в Будапеща, ще бъде след три години във "fine dining" ресторантите, а едва след десет години - в чиниите на хората. Като концепции, техники и стилове това е най-напредничавото състезание в света на кулинарията. Освен това то е и най-трудното. Българските кулинарни отбори и шеф-готвачи имат над 50 медала от кулинарни олимпиади и световни шампионати." Антонио е нещо като детето чудо в кулинарията. Едва 23-годишен той вече има 7 години опит зад гърба си като готвач. Към ястията се отнася като към лабораторни упражнения - с изключителен респект, внимание и професионализъм. Обича да смесва различни типове кухня и никога не се осланя само на рецептите. Ползва ги като основа, която да доразвие до неузнаваемост. Завършва Софийска професионална гимназия по туризъм. Работил е при шеф Джун Йошида, при шеф Сидония Радева, а голям професионален тласък получава в ресторанта на шеф Ивайло Петков. Вероника Пунчева, управител на МЕТРО България, с чиято подкрепа Антонио и Симеон участва в "Бокюч д'Ор", споделя, че кулинарната сцена в България се е развила много интензивно през последните години. "Вярваме в младите български таланти и затова сме отново тук, на най-важното състезание в света. Тук те не само се представят, но имат възможност и да черпят директно от извора нови техники, презентации, идеи."

Победителят

Тази година златният медал отиде при домакините на събитието. Унгарският готвач Тамаш Сел и неговият отбор впечатлиха журито с еленски бут, грилован на скара с дървени въглища с унгарски подправки, гъби и пушена свинска мас. Второто му ястие бе чига с лангустини, мариновани семена от чесън и кафяво масло. Победителите получават шанса да се борят за голямата награда на световното кулинарно първенство през 2017-а година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай