България се възстановява след пороите

България се възстановява след пороите | StandartNews.com

София. Първи ден след пороите, които заляха половин България. Обстановката в страната започва постепенно да се нормализира след проливните дъждове, които взеха три жертви в община Бургас.

Преливат язовири на много места, съобщи БГНЕС. И уточни, че на територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си. 

Нивото на река Марица се е покачило. Тази нощ то се е увеличило с 50 см, но остават 1,7 м до критичния му максимум. Главен комисар Николай Николов обяви пред Нова, че хората трябва да бъдат спокойни, защото има покачване, но не се очакват нови приливни вълни.

Не проумявам как всички язовири, които сме строили незаконно са законно търпими, как построени катуни са законно търпими, заяви Николов пред БНТ.

Червен код – "Тревога", съгласно системата за ранно предупреждение за водосбора на Марица, е обявен късно снощи в Харманли. Язовир Гита в община Чирпан прелива през стената, а водата се влива в река Меричлерска. Хората в района са евакуирани заради критичната обстановка в района.

Три каскадно разположени язовира при село Бряст също преливат. Водата от него също отива в река Меричлерска, която застрашава квартал "Изток" на Димитровград, както и Симеоновград. Местните власти съобщиха, че хората в близост до реката вече са евакуирани. Язовир Орешец при с. Бисер прелива през преливник и основен изпускател, водата отива в река Бисерска, сочи информация на община Димитровград.

Ниските части на хасковското село Странско са залети от язовир "Големия". Хората от няколко места са евакуирани. По течението на река Марица в района на градовете Любимец и Свиленград е организирано наблюдение на критичните зони.

Общо 35 са засегнатите населени места, които се нуждаят от отводнителни действия на територията на община Стара Загора. Наводнени са кварталите "Строител" и "Лозенец" на град Гълъбов. Частично е спряно електричеството там. Спасителни екипи продължават отводняването на селата Трънково, Любеново, Землен и Свободен.

Добрата новина е, че не е валял дъжд през нощта в Бургаско. Повече от 50 лодки бяха потопени от водата, а други 150 рибарски хижи са наводнени в рибарското селище Ченгене скеле, предаде Нова тв.

Вече всички пътища в Бургаско са проходими, реките са се отдръпнали. Отменено е и бедственото положение в община Приморско, където водата заля пътя към село Ясна поляна. Наводнение са много къщи и в село Ново Паничарево, където много хора бяха евакуирани заради пороя.

Стандарт Нюз припомня, че две жени и един мъж се удавиха вчера в Бургаско. В тази връзка в понеделник е обявен ден на траур в общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай