България с почетен консул в Измир

България с почетен консул в Измир | StandartNews.com

Скоро България ще има почетен консул в Измир, съобщи Назми Мюмюн, член на Националния съвет на БСП и председател на групата за работа с изселническите организации в Република Турция.

Процедурата по съгласуване между външните министерства на България и Турция вече е към своя край. Турция е изразила съгласие за наш почетен консул в Измир, а България – за почетен консул на Анкара в Шумен. До тази стъпка се е стигнало след многобройните настоявания на нашите изселнически организации за улесняване на българските граждани в Турция. В Измир и района около него живеят близо 100 000 наши изселници и сега за най-малката справка трябва да пътуват или до Истанбул, или до Анкара. „Още с предлагането на Кристиян Вигенин за външен министър на България ние разговаряхме с него и отправихме молба за ускоряване на процедурата за почетен консул в Измир. Вигенин е член на групата към Националния съвет на БСП за работа с изселническите организации в Турция и успя бързо да се справи с поставената задача", каза Назми Мюмюн.

По думите му БСП е активизирала работата си сред българските граждани в Турция. През миналия месец са били проведени срещи с лидерите на организациите в Истанбул, а в Измир – с председателят на „Балгьоч" Сюлейман Пехливаноглу, през следващата седмица предстояли нови разговори в южната ни съседка. В работата си с българските граждани в Турция БСП разчитала не само на вече създадените контакти с тях, но и на взаимодействието с Народно Републиканската партия ( CНР) – основната опозиционна сила в Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай