Четвъртък,

България предлага Бокова за шеф на ООН

От: Failed to load user -
A
A
A

Ползва се с международен авторитет, мотивира решението си кабинетът

Ирина Бокова влиза в надпреварата за ООН. Сегашният шеф на ЮНЕСКО е предложението на правителството за генерален секретар на организацията. Решението беше взето от кабинета в сряда. Ако бъде избрана на поста, мандатът на Бокова ще започне от 1 януари 2017 г. и ще продължи до 31 декември 2021 г.

"Големият международен авторитет, с който се ползва като генерален директор на ЮНЕСКО, дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН", мотивира решението си правителството.
Бокова се ползва с голям професионален авторитет, а в отзивите на държавите членки на ЮНЕСКО работата й като директор се оценява като силно положителна. Кабинетът възложи на министъра на външните работи Кристиан Вигенин да координира кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред държавите членки на ООН.

Номинацията на Бокова предизвика коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той подчерта, че тя е издигната за шеф на ЮНЕСКО по времето на ГЕРБ. "Ние сме в прекрасни отношения с нея. Нейната личност не я коментирам и тя е един безспорно добър шеф на ЮНЕСКО", коментира Борисов. "Но нахалството на това правителство, на тази тройна коалиция, да предлага шеф на Организацията на обединените нации за 2017 година слага край и на най-малките ми колебания, че съм бил емоционален като скъсах споразумението с тях. Явно съм бил абсолютно прав", каза още лидерът на ГЕРБ.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички