България отново ще има консулство в Милано

България отново ще има консулство в Милано | StandartNews.com

София. Правителството реши да бъде възобновена дейността на Генералното консулство на страната ни в Милано, Италия.

То беше закрито през 2012 г. от правителството на ГЕРБ с мотива, че е едно от най-скъпите за издръжка. Петицията на 50 000 българи в Италия тогава не помогна за отмяна на решението. Само в Милано има около 30 хиляди българи.

Неговият консулски окръг обхваща областите Ломбардия, Пиемонте, Венето, Емилия Романя, Лигурия, Вал д'Аооста, Фриули-Венеция-Джулия, Трентино-Алто Адидже, Тоскана, Умбрия и Марке.

При отчета си за свършеното през първите шест месеца от мандата външният министър Кристиан Вигенин обеща консулската служба да бъде открита отново. Мотивите на министъра са големият брой българи региона около Милано, както и решението на правителството да участва в световното изложение EXPO 2015, което ще се състои в града. Според Вигенин консулската мисия ще е от полза за българския бизнес.

„Възобновяването на дейността на Генералното консулство ще съдейства за по-нататъшното активизиране и развитие на отношенията, както и за по-добра защита на интересите на нарастващия брой български физически и юридически лица в Северна Италия", се казва в решението на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай