България дава 6 млн. евро на Турция за бежанците

България дава  6 млн. евро на Турция за бежанците | StandartNews.com

България ще даде на Турция 5 876 945,49 евро за справяне с бежанския поток. Това предвижда ратификация, приета днес от парламента на първо и второ четене.

Механизмът за подпомагане на южната ни съседка предвид огромния бежански поток на нейна територия беше създаден с решение на Европейската комисия от 24 ноември 2015 г. В доклада на Комисията по външна политика се посочва, че средствата по механизма са предназначени за спешна хуманитарна помощ – главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование. Те ще бъдат дадени на Турция по съответните европейски програми.

Общият размер на помощта по механизма е 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро ще са от допълнителни вноски на държавите членки.

Съгласно споразумението всяка държава членка следва да изпрати на ЕК в срок до 31 март 2016 г. "Сертификат за принос" и приложен към него индивидуален график за предоставяне на националната вноска за периода 2016-2019 г. Вноската на България от 5 876 945,49 евро е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на ЕС.

Графикът за плащания ще започне от четвъртото тримесечие на 2016 г. с разпределение на сумите за четири години до 2019 г. Финансирането на вноската на България ще е от централния бюджет чрез бюджета на МВнР.

В подкрепа на документа се изказаха депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ. Против бяха депутати от "Атака", Патриотичния фронт, БСП и един независим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай