Българите се наредиха на опашка за кръв

400 дариха от ценната течност през деня, но болниците още са затруднени

Българите се наредиха на опашка за кръв | StandartNews.com

София. Българинът обича да се притича на помощ в трудна ситуация. Това бе доказано за пореден днес, когато стотици нашенци от цялата страна откликнаха на призива на здравното министерство да дарят кръв. Въпреки ентусиазма на не малко хора, проблемът с недостига на кръв продължава.

Само преди ден болниците алармираха, че нямат кръв и са принудени да отлагат операции. Шефът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев намери сили да признае, че от нулевата група има едва за 16 столични пациенти, като не се брои неприкосновеният резерв. Веднага след спешния призив за даряване на кръв министри и граждани се наредиха на опашка в открития временен пункт в здравното министерство.

"Който може, нека дарява!", призова министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който бе сред първите. Министърът на икономиката Делян Добрев пък даде кръв за пръв път. По-късно по една банка кръв дариха и министърът на образованието Сергей Игнатов, както и спортният Свилен Нейков. Стотици обикновени хора последваха примера им.

"Защо не мога да даря кръв?", разочарова се млада жена, когато чу отговора на лекарката, видяла анкетната й карта. Оказа се, че дамата тежи едва 46 кг, а според изискванията трябва да е минимум 50 кг. Още няколко крехки дами не успяха да минат "летвата" за телесно тегло. Щастието обаче се усмихна на фината Кремена Георгиева - преподавател по английски и преводач. Макар и само 50 кг, тя успя да убеди медицинския екип, че се чувства отлично  и може да дари кръв без риск за здравето си.

Въпреки желанието на не малко хора да помогнат проблемите с доставките на кръв все още не са решени. Общо около 400 души са дарили от ценната течност в различните краища на страната ни, сочат данните до момента. Заради липсата на кръвни продукти в най-голямата клиника в страната "Св. Георги" в Пловдив се чудят как да помогнат на Любомир Буков, който спаси село Долна Махала от взрив на газова цистерна преди броени дни. Мъжът се нуждае от още една операция, но е група А, за която кръв липсва.

Повече по темата четете в утрешния брой на в. "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай