Българите с ген най-близък до румънци, гърци и унгарци

Българите с ген най-близък до румънци, гърци и унгарци | StandartNews.com

София. "Генетичните изследвания показват, че сегашното население на България е част от т.нар Дунавско семейство и сме най-близо до румънци, гърци и унгарци. Преди 6000 години нашите предци са били по техните земи, а преди 2000 са стигнали до Англия", каза от ефира "Тази неделя" началникът на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски.

За това е допринесло разположението на България, тъй като преди хиляди години не е било възможно да бъде заобиколена при мащабните преселения.

Проф. Кременски обясни, че най-добрата методология на изследване е по Y-хромозомите, защото те се променят много по-бързо във времето и позволяват датиране. Така изследванията "по майчина линия", които ни свързват с италианците, са значително по-неточни и даде за пример, че ако някой от предците на Барак Обама е бил бял, подобно проучване би сгрешило собствената му расова принадлежност.

Експертът обърна внимание на факта, че когато се коментира произхода на българите, това трябва да става в контекста на археологическите, историческите, лингвистичните, културните и, чак след това, на генетичните факти.

Най-голямата полза от генетичните изследвания е не да доказват кои сме и откъде сме дошли, а заради възможността за диагностиката, профилактиката и ефективното лечение на всички болести. "Имаме над 7000 генетични болести, които се предават с висок риск, имаме 50 000 в България, които се нуждаят от помощ", заяви Кременски.

Професорът изрази мнението, че всички научни центрове, свързани с генетичните изследвания у нас, трябва да отговварят на нуждите на болни и бременни, а не да се пращат проби в чужбина, като коментира, че дълголетието зависи не само от гена, но и от начина на живот. "Затова и преди 50 години България е била на челните места по брой столетници - техните деца днес не живеят в планината, а в града", поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай