Българите по-страдащи от хората в Третия свят

Данни на агенция „Галъп Интернешанъл" поставиха България на първа позиция за страдаща нация

Българите по-страдащи от хората в Третия свят | StandartNews.com

Българите се самоопределят като по-страдаща нация дори от хората от страните от Третия свят. Независимо от войните, които се разрастват в Близкия Изток, България заема топ позицията в световното проучване на международната социологическа агенция „Галъп Интернешанъл" за "най-страдаща нация през 2012г".

България оглавява черната класация за трета поредна година. 39% от българите са посочили, че животът им е достатъчно лош, че да бъде счетен за "страдание".

Само два процента след нас се нареждат арменците. Трета и четвърта позиция заемат Камбоджа (34%,) и Хаити (32%). Според данните дори катастрофалното земетресение в Хаити и многото епидемии в островната държава не са отчаяли хората толкова, колкото се чувстват българите. 

Пето място заема Унгария с 32% на страдащи хора, а разтърсеният от многогодишна война Афганистан попада едва на шеста позиция с 29%.

Дори разпокъсаната от години гражданска война Сирия е 8 позиции след България по отчаяност на населението.

Индия пък е страната с най-нисък процент на страдание като процент на населението - 25%, независимо от стотиците социални проблеми, които има азиатската държава.

По-ниските нива на страдание се наблюдават предимно в богатите страни. 2 или по-малко процента е страданието в 17 страни. Исландия, Катар, Швеция, Норвегия, Обединените Арабски Емирства и Нигерия са с 1% на страдащо население. Следва ги само с процент повече силно конфликтна държава като Либия .

Четири процента пък от американците страдат през 2012 година.

Галъп класифицира държавите в десетобална система в категории "процъфтяваща", "борeща се" или "страдаща", според това как хората оценяват настоящия и бъдещия си живот. Хората, определили живота си с 4-ка, се смятат за страдащи.

В 20 от 143 страни, една четвърт от възрастното население е класирало живота си като достатъчно лош през 2012 г.

В изследването са участвали 143 страни, които са определяли стандарта си на живот през последните 5 години.

През 2011 г. процентът на страдащите българи е бил чувствително по-висок - 45%. На второ място тогава е бил Йемен с 39% страдащо население, а топ 5 на класацията са допълвали Армения, Ел Салвадор и Непал. На другия край на класацията са Исландия, Катар, Швеция, Норвегия, Обединените арабски емирства и Нигерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай