Българин удари $2 млн. на покер (обновена)

Това е най-успешното представяне на роден играч за всички времена

Българин удари $2 млн. на покер (обновена) | StandartNews.com

Пловдив. Пловдивчанин спечели фантастичната сума от $1,8 млн. на покер. Димитър Данчев стана шампион на втория най-престижен покер конкурс в света PCA (PokerStars Caribbean Adventure) 2013.

Състезанието се проведе на Бахамите. Нашето момче пребори конкуренция от общо 987 души. Всеки един от тях е платил по $10 хил. такса за участие. Това е най-успешното представяне на български покер играч за всички времена, твърдят в професионалните среди.

"Невероятно е. Нямам думи да опиша как се чувствам. Много съм развълнуван", сподели шампионът пред камерите на pokerstart.tv на фона на голяма българска агитка, която развяваше родния трибагреник.

"Това е голямо нещо за страната ми. Сигурен съм, че в България се гордеят. Нямам идея какво ще правя с парите. Ще помисля по-късно", добави той.

Всъщност, първата част от парите Митко даде за почерпка на мощната БГ агитка. В нея бяха момчетата от националния ни отбор по покер и техните придружители. Само ден по-рано българите в състав Светослав Йорданов (капитан), Стоян Данаилов, Велизар Йорданов, Toни Тонев и Михаил Стойков остана на пето място, въпреки че водеха почти до края. Момчетата си разделиха по 8500 долара от световното на Бахамите.

Турнирът PCA отстъпва по награден фонд и блясък само на световните серии по покер в Лас Вегас. Провежда се всяка година и събира покер фенове от цял свят. Посещава се от най-големите световни знаменитости. Тази година в турнира играха най-титулуваният олимпиец Майкъл Фелпс, както и голф звездата Серджо Гарсия В предишното издание участва Мат Деймън, направил емблематична роля във филма "Покерджии".

Тази година в турнира се пуснаха по-малко от 10 българи, които впоследствие понесоха на ръце шампиона Данчев. Успехът му не е случаен. Само преди година пловдивчанинът стана първият наш покер милионер. Тогава той спечели второ място в EPT San Remo и 600 000 евро.

В света на покера два такива грандиозни успеха в рамките на толкова кратък период са изключителна рядкост. Наградата от PokerStars Caribean Adventure 2013 е най-голямата сума, печелена досега не само от наш покер играч, но и изобщо от българин, участвал в какъвто и да е било спортен турнир. За пример, Цвети Пиронкова спечели 240 000 паунда за полуфинала си на Уимбълдън.

Данчев показа много стабилна игра през целия турнир и бе един от лидерите по чипове. На финала, в играта 1 срещу 1 срещу Джоел Мика от САЩ, пловдивчанинът влезе като догонващ с почти три пъти по-малко чипове от съперника. Данчев обаче е един от най-големите спецове в играта 1 срещу 1 в света и успя да обърне Мика в няколкочасова битка. А доминацията му на масата бе пълна.

Димитър е най-ярката звезда от БГ покер поколението, което се появи през последните няколко години, силно стимулирано от навлизането на он-лайн покера. Само на 27 г. той има спечелени около 3 милиона долара от наградни фондове за последните 3 г. При това само от турнири на живо. Той е и супер успешен играч и по онлайн масите, където записва първите си големи успехи преди време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай