Българи протестират в защита на свои сънародници в Никозия

Българи протестират в защита на свои сънародници в Никозия | StandartNews.com

Никозия. Българската общност в Никозия организира протест в защита на уволнени българи от гръцки работодател. Този понеделник 15 души останаха без работа, пари и жилище, съобщи БНР.

„Българите ще покажат днес, че общността е единна в защита на нарушените трудови, човешки и граждански права на нашите сънародници", казват протестиращите. Изгонените българи са работили в пералня в Никозия и са живели в помещенията към нея. След като изненадващо са увилнени, не са им изплатени и заплати. Те станаха част от най-големия трудов конфликт в Кипър за тази година. Българите имат да вземат по близо 1000 евро. От този понеделник те живеят на палатки на паркинга на бившето си работно място.

Институциите в Кипър са информирани за случая. По него работи и кипърската Инспекция по труда към Министерството на труда и социалното осигуряване и най-големият синдикат ПЕО.

Посланикът на България в Кипър Веселин Вълчев посети българите и обясни, че посолството е в постоянен контакт със социалното министерство на Кипър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай