Бъчварова: 90% от бежанците идват организирано

Бъчварова: 90% от бежанците идват организирано | StandartNews.com

От снощи ситуацията на Балканите е променена, защото Сърбия затвори границите, каза в студиото на БНТ Румяна Бъчварова. Тя определи натиска от страна на мигранти от Гърция като „голям", но изрази оптимизъм след решението от срещата на върха в Брюксел между ЕС и Турция.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи определи оставането на бежанците в Турция като „най-добрият вариант" за решаване на кризата. „МВР следи непрекъснато мигрантския поток и се стреми да залавя и трафикантите. Според Европол 90% от бежанците идват организирано, затова трябва да се удари организацията", допълни Бъчварова.

Според нея, включването на армията в охраната на южните ни граници е добро решение, защото осигурява повече сили за противодействие. „Няма място за притеснение, в Българската армия има достатъчно подготвени офицери за изпълнение на тези задачи", каза министърът.

Относно управлението на МВР и справянето с престъпността вицепремиерът коментира, че МВР не е PR център. Изказването й бе провокирано след въпрос относно изследването на "Алфа Рисърч", обявено вчера, според което 58.6% от хората въпреки напредъка в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото.

"Много е трудно - и числеността на състава, и ресурсите не достигат. Нямаме бюджет, заяви Румяна Бъчварова. Тя категорично отрече, че не е вярно, че прекалено много полицаи има в държавата. Имаме нужда от повече хора, но това означава и повече пари, каза тя. Битовата престъпност е сериозен проблем, призна Бъчаварова. Според нея трябва да се преосмисли общата система за сигурност и докъде стигат правомощията на местната власт. Почти невъзможно е да защитиш всички хора, затова 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай