Бабини рецепти хит в коктейлите за лято 2013

Бабини рецепти хит в коктейлите за лято 2013 | StandartNews.com

Варна. Модата в коктейлите от 20-те години на миналия век се завръща триумфално за предстоящото лято. Домашно приготвеният фреш и напитките, забъркани по рецептите на баба, ще са хит на плажа през новия сезон, обяви Пенчо Пенчев, президент на Българската асоциация на барманите при откриване на 23-тото  национално първенство във Варна.

Захарният сироп се прави на бавен огън и на водна баня -1:1, а стръкче прясна мащерка е задължителна добавка за свежест и прохлада в летните жеги, издава част от тайните на своето изкуство маестрото. Пенчо Пенчев е
записан в книгата на Световните рекорди "Гинес" с най-много авторски коктейли. Еротичните напитки край морето са „Оргазъм" и „Мултиоргазъм". Първият се бърка с 3 равни части ликьор, като единият задължително е мексикански –за повече страст. Вторият се прави от известния ликьор амарето с типичния тръпчив бадемов вкус. Все още на мода остава мохитото, но с най-различни вариации. Напоследък все по-поръчван е коктейлът „Йогурт Мохито". Българската интерпретация на "Блъди Мери" пък се нарича "Княгиня Мария" и представлява издълбан домат ,пълен с ракия и съответните подправки. Варненец е събрал с него очите на чуждите бармани през 1993 г. на състезание в „Ню Отани" в столицата. Друг популярен български коктейл си остава „Облак" – смес от мента и мастика. Последната тенденция при коктейлите е опушване със специална машина, която им придава специфичен вкус.

Обикновено модата в напитките се диктува от Барселона и Лондон. В последно време се налага нова техника, свързана с наливане от високо, за да може да се аерира напитката, като в нея се вкарва допълнително въздух. Важна част от работата на бармана е и шоуто за клиентите.

Коктейл от Лондон вече е най-скъп в света. Доскоро рекордът се държеше от луксозна напитка с диамант на дъното, предлагана в Дубай. Сега най-тузарският коктейл се предлага в столицата на Обединеното кралство и е класически от колекционерски коняк, чиито съставки са единствени в света, обясни шефът на родните бармани. Цената на напитката е 800 паунда за 60 мл, без да се вдига от злато или скъпоценни камъни в нея.

33 български майстори на коктейлите от 12 града в страната ще премерят вкусове, качество и умения за класика и флеър. В продължение на два дни най-добрите български бармани ще се състезават в галерия „Графити" за излъчване на победители, които ще представят страната ни на Световното първенство в Прага през август. 

Председател на журито е Джорджо Фада, мениджър на образователния център на Световната асоциация на барманите в Италия. Той работи във Венеция - в известната верига „Стар ууд хотелс" с над 1200 хотела в света. В хотела по време на филмовото биенале отсядат холивудски звезди и той познава претенциите и любимите им питиета.
Във филма „Джеймс Бонд" Агент 007 пие мартини (или бира както е в последните две ленти за легендарния шпионин), но в реалния живот актьорът Даниел Крейг предпочита чиста водка. „Никълъс Кейдж например идва често с всичките си 3 бивши съпруги. Любимото му питие е сицилианската "averna". Може да пие доста предната вечер, но става много рано – в 4-5 часа сутринта", разкри Фада. Харисън Форд предпочитал само вино, а Мат Деймън и баща му си поръчвали коктейла „Лонг Айлънд".



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай