Аюрведа – енергия от Изтока

Съгласувайте храненето с ритъма на природата

Аюрведа – енергия от Изтока | StandartNews.com

Аюрведа, тази древна холистична система за поддържане на здравето, която идва от Изтока, предлага безпогрешни рецепти за отлична форма и добро самочувствие.  В нея всеки може да намери най-подходящите за себе си процедури и хранителни режими. Тя се стреми да стимулира едновременно тялото и духа – нещо, от което всички се нуждаем. Аюрведа възприема индивида с определен темперамент, „доша”, който разкрива, характера и начина му на живот.
В Аюрведа храненето е съгласувано с ритъма на природата. През денонощието на всеки 4 часа се сменят последователно три периода, твърди древната индийска наука за живота. Първият период е покоят (Капха), вторият е на енергийната активност (Пита), а третият - на двигателната (Вата). Те, според Аюрведа, са свързани със слънчевата дейност. Капха започва от изгрева до 10 часа. Като правило утрото е хармонично и на физиологично ниво на организма това се отразява със спокойствие на тялото.  Пита продължава от 10 до 14 часа и се характеризира с високото разположение на слънцето. През това време хората са особено гладни, т.е. храносмилателният огън е най-силен.
Вата е от 14 до 18 часа. Слънцето е нагряло земята и въздуха. Започва движението на въздушните маси, появява се вятър и всичко се движи - люлеят се клоните на дърветата, тревата, водата и т.н. Вата е периодът на най-голямата работоспособност. След това всичко се повтаря: от 18 до 22 часа - Капха, от 22 до 2 часа - Пита, от 2 до 6 часа - Вата. Именно в този ритъм според Аюрведа живеят всички растения и животни. Тази активност се наблюдава както при дневните, така и при нощните птици.
Базирайки се на тези предпоставки, Аюрведа дава следните препоръки за хранене през деня.
Ставайте в периода Вата, т.е. малко по-рано от 6 часа и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капха, ще бъдете инертни. Изпийте чаша топла вода. Вата засилва работата на червата и способства за "евакуацията" на съдържанието в дебелото черво.
При появата на глад - закусете с плодове.
В периода Пита (особено от 12 до 14 часа), когато храносмилателният огън е най-силен, изяжте по-голямата част от ежедневната си храна. Това трябва да бъдат продукти, богати на скорбяла, в която задължително да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия. След това се изправете на пети и дишайте през дясната ноздра - така ще се увеличи храносмилателният огън.
В края на Вата - началото на Капха (18-20 часа) изяжте своята лека вечеря - преди залез слънце, когато храносмилателният огън намалява. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите. Повторете процедурата, която извършихте непосредствено след обяда.
Различните вкусове влияят върху различни органи в тялото, смята Аюрведа. Вкусотерапията е възникнала на основата на Аюрведа и се базира на постулата, че болестите могат да се лекуват, като се въздейства на вкусовите рецептори на човека. Разположени на езика, те са свързани с всички системи на организма и затова въздействието на една или друга част от езика лекува съответните органи, твърди традиционната индийска медицина.  Например, за стомаха отговаря средната част на езика, а за сърцето - неговият връх. Различните вкусове (сладък, горчив, солен, кисел) могат да оказват определено въздействие и върху различните органи.
Вкусотерапията в домашни условия много малко се различава от обикновената кулинария. Условието е да изберете един вкус. Тук ви предлагаме кратък обзор на осем от най-горчивите, но и най-полезни продукти.  
Ряпа – за общо укрепване  
Тя все още не е оценена напълно. Ряпата съдържа полезни органични киселини, минерални соли, витамини, ферменти, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини. За нея се твърди, че подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета и извежда излишните течности от организма.  Противопоказания: заболявания на органите на стомашно-чревния тракт, наскоро прекаран инфаркт.

Хрян – убива вредни бактерии  

Той притежава почти всички положителни свойства на ряпата, но освен това има и бактерицидно и антисептично действие. Ежедневното натриване на кожата със сок от хрян премахва луничките, смята Аюрведа. След промишлената обработка на хряна в него остава само целулозата, затова се препоръчва да се използват пресни корени, които могат да се настържат и подправят с лимонов сок или да се добавят към салата от два червени домата с лъжица растителна мазнина. Противопоказания: същите като при ряпата. 
Горчицата е враг на нервите - дори при възпаление на седалищния нерв. Противопоказания: като при ряпата и хряна.  

Грейпфрут – безкрайно необходим 

Той вае фигурата - съдържа инозитол и пектин, които изгарят мазнините по естествен път. Подобрява апетита, способства за храносмилането и активизира дейността на черния дроб. Нормализира работата на кръвоносните съдове, намалява нивото на холестерол, тонизира нервната система, помага за преодоляването на апатията, премахва умората.  Грейпфрутът се смята за най-полезния плод. Неговите семена имат бактерицидни свойства. Противопоказания не са открити, но е доказано, че сокът от грейпфрут е способен да засилва токсичността на лекарствата.

Кафето – бори стреса  

Съвременната медицина е доказала, че в кафето се съдържат антиоксиданти, които предотвратяват диабет от втори тип и рак на черния дроб. Кафето помага да се справим със стреса, стимулира дихателния център на мозъка (помага на астматиците да преодоляват пристъпите), извежда излишния холестерол от организма. В кафето се съдържат полезни въглехидрати, мазнини, жизнено важни минерали и микроелементи. Противопоказания: заболявания на сърдечно-съдовата система.

Чай - за здрави кости 

Той отлично помага в борбата с остеопорозата и другите заболявания на костите. Това се дължи на ефекта на полифенолите (25 пъти по-ефективни от витамин С), които предпазват генетичният материал на клетките от увреждане. 
Чаят укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира артериалното налягане, засилва имунитета, лекува някои видове алергии и намалява риска от ракови заболявания. Добавянето на мляко в чая прави напитката отлично средство за камъни в бъбреците и пикочния мехур. Противопоказания: изострена язва на стомаха и заболявания на бъбреците, безсъние, глаукома.

Бира – за остър поглед 

Според американски и канадски учени, публикували част от свое изследване в списание Prevention, съдържащите се в бирата антиоксиданти предпазват зрението от възникването на катаракта.  Бирата регулира дишането и кръвообръщението, влияе положително на храносмилането и разтваря камъни в бъбреците. В скандинавските страни бирата официално е призната за антидепресант. Най-полезни са тъмните видове бира. Противопоказания: няма явни, като всичко зависи от изпитото количество. Учените препоръчват ежедневно да не се употребява повече от половин литър.

Натурален шоколад – приятел на сърцето 

В декемврийския брой на американското списание The Heart швейцарски учени правят извода, че 60 грама черен шоколад възпрепятстват свиването на артериите, подобряват циркулацията на кръвта и намаляват вероятността от образуването на тромби. Освен това кофеинът и теоброминът, съдържащи се с горчивото лакомство, стимулират работоспособността и творческата активност на човека, помагат при повишено натоварване. Млечният шоколад не притежава тези свойства поради съдържанието на млечна киселина, която неутрализира действието на антиоксидантите – флавоноиди. Противопоказания: не са открити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай