Авточасти, които можете да смените без да плащате на монтьор

Няколко полезни съвета как да се справим сами с поддръжката на колата

Авточасти, които можете да смените без да плащате на монтьор | StandartNews.com

Редовната поддръжка на автомобила е необходима, за да гарантирате, че няма да имате проблеми по пътя

Някои дейности изискват намесата на квалифициран механик, но много основни задачи по поддръжката, като смяна на масло и филтър, накладки може да се направи в домашни условия с подръчни инструменти.

Има определени авточасти, които лесно могат да бъдат сменени, без да се налага да се осигуряват специални условия за ремонта. Това е чудесно поради няколко причини:

  • Първо, можете да избегнете нежелано утежняване на бюджета и да използвате парите за нещо друго.
  • Второ, поддържането на автомобила в идеално състояние е удовлетворяващо.

Ето няколко лесни начина да се погрижите за колата си без помощта на механик и да сте сигурни, че няма да ви остави на пътя.

Перата на чистачките на предното стъкло

След известно време перата на чистачките на предното стъкло могат да започнат да оставят следи по стъклото, тъй като гумените ленти, които изтласкват дъждовната вода, остаряват. Често това води до повече шум при работа и дъждът или снегът не се изчистват ефективно, което води до лоша видимост напред.

Чистачките за автомобила могат да се купят от магазин, но и онлайн според марката и модела на колата. Можете просто да откачите старите чистачки и да закачите новите. Същото може да се направи и с перата на чистачките на задното стъкло, ако колата ви ги има. Ако използвате услуги на техник, ще трябва да си платите и за услугата.

Смяна на масло

Смяната на маслото трябва да се прави редовно. Производителите препоръчват да сменяте маслото на колата си на всеки 10 000 км приблизително. Всяка кола е малко по-различна, така че проверете упътването за вашия модел автомобил.

Маслен филтър

Тъй като масленият филтър обикновено се намира вътре в резервоара за масло, е добра практика да смените масления филтър, когато сменяте маслото.

Задачата на масления филтър е да гарантира, че не влизат замърсители в двигателното масло, което може да причини вътрешни повреди на двигателните повърхности. Чрез масления филтър нежеланите частици се отстраняват от резервоара за масло преди циркулация и смазване на двигателя.

Масленият филтър се сменя със смяната на маслото. Това ще гарантира, че двигателя на автомобила ви ще работи оптимално.

Въздушен филтър

Въздушният филтър е проста, евтина и лесна част за смяна и играе важна роля в двигателя на автомобила.

Въздушният филтър предотвратява попадането на прах, мръсотия и отпадъци в двигателя като гарантира, че през него преминава само чист, филтриран въздух.

Тази част трябва да се сменя на определени интервали, в зависимост от това къде се кара вашата кола. Смяната на въздушния филтър отнема не повече от 10 минути.

Крушки на фарове и задни светлини

При по-стари автомобили, които нямат LED светлини, крушките на фаровете и задните светлини могат лесно да бъдат сменени на ръка за много малко време с минимални разходи. Не се налага да карате колата си в сервиз.

Крушките могат да бъдат купени на достъпна цена от специализиран магазин за авточасти.

Запалителни свещи

Смяната на запалителните свещи ще ви спести около доста разходи за труд и трябва да се извършва на определени изминати километри.

За четирицилиндров двигател ще трябва да смените четири запалителни свещи, за двигател V6 - ще сменяте шест и т.н.

Акумулатор

Подобно на телефоните и лаптопите, автомобилните батерии отслабват и съвсем спират да работят с времето. Повечето автомобилни акумулатори издържат между две и пет години, в зависимост от състоянието си. Препоръчва се да смените акумулатора на колата си след три годишна употреба. Автомобилен акумулатор на пет или повече години няма да работи коректно и може да започне да пари проблеми в бъдеще.

Средната цена на нов акумулатор е между 100 и 300 лв и смяната определено е много лесна. В повечето случаи можете да разчитате на монтаж от страна на търговеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай