Автоапашите залитат по БМВ

Автоапашите залитат по БМВ | StandartNews.com

Кражбите на автомобили се увеличават. Оказа се, че БМВ и "Ауди" са най-предпочитаните от апашите марки. Крадците се уговорят по "Вайбър" как да действат. Така следите им не могат да бъдат хванати. По морето се крадат японски коли, които се изнасят в Сирия.

Собственици мамят застрахователите за обезщетение

Изнасят скъпи возила за Украйна, нов канал за чаркове на Балканите

Автомафията у нас отново набира скорост. Бандитите са достатъчно нагли, че дори не се изплашиха да посегнат на БМВ-то на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Самият той призна, че разследването на кражбата буксува и едва ли автомобилът ще бъде намерен. Както застрахователи, така и полицаи признават, че най-често крадената кола в България е точно марката БМВ. По посегателства плътно следват автомобилите от марката "Ауди" и тези от средния клас. Според официалната статистика през 2013 година са откраднати 3538 коли, което е с близо 500 повече от 2012 г. Увеличението е с 13%, сочат данните на МВР. Едва 327 коли са намерени. Само една от 10 автомобилни кражби в България е разкрита, сочи статистиката. Според различни данни на застрахователните компании у нас средно увеличението на отнeти автомобили спрямо предходните години надхвърля 50%.

На ден се крадат по 6-7 коли. Една от причините за трудното разкриване на кражбите е самата процедура, която е много бавна. Първоначално в МВР образуват преписка за всяка изчезнала кола като отнета с цел ползване, а едва след известен период от време делото се преквалифицира за кражба. Отделно пострадалият собственик може да получи обезщетение от застрахователя едва след получаването на документ от прокуратурата, че автомобилът му не е открит, а извършителят се води неизвестен. През това време - най-малко два месеца от деня на установяване на кражбата, отнетият автомобил е преминал няколко граници. Обикновено автоджамбазите изнасят скъпите возила основно в републиките от бившия СССР, предимно Молдова и Украйна. Близкият изток също е предпочитана дестинация и там от години действат сериозно разработени канали. Специалисти по автокражбите и застрахователи признават, че в последно време има сериозна тенденция и за отмъкването на возила среден клас и такива над 10 години. Те се разглобяват на съставните им части и след това се разпродават на безценица по малките магазинчета за чаркове и автоморгите.

Отскоро обаче крадците са разработили и нов канал за износ тъкмо на части. Той енасочен повече към съседните балкански страни, както и за държави в Централна Европа. Застрахователи признават, че увеличението чисто статистически в броя на кражбите на коли се дължи и на множеството зачестили измами. Практика при тях е да изследват всички кражби, за да се предотвратят измамите. Този ръст е особено при по-старите автомобили или такива с прясно изплатен лизинг. Вместо да влагат пари в поддръжката им, някои собственици ги обявяват за крадени, за да получат обезщетение и да се сдобият с нов автомобил, а старият отново отива за части.

Младежи яхват лимузини, после ги зарязват

Година след отварянето на ГКПП "Маказа" от полицията не отчитат бум на кражбите на коли в Кърджали. При незаконно отнемане на автомобили става въпрос най-вече за единични случаи. "Извършителите са най-често младежи, изкушени да седнат зад волана. След като покарат колата, я изоставят", коментират запознати. През последните 1-2 години зачестяват кражбите на колелета от дворове и входове на жилищни сгради.

Перничанин с книга за автоджамбази

Пернишкият търговец на крадени коли Богдан Рибарски, известен с прякора Тупи, написа книга с истории за подземния свят. Част от нея може да послужи и за буквар на начинаещи автоджамбази. Освен разказаното за българската мафия у нас и по света, тя ще удовлетвори вкуса и на кулинарите, тъй като авторът, известен с изисканите си трапези, надълго и нашироко описва пищните софри, които спретвал в различни точки на света. Книгата все още не си е намерила издател, но апокрифно е прочетена от някои от героите в нея. Част от тях вече са почтени бизнесмени, които с усмивка разказват за първия си милион.

Прибират трошки за скрап

Ромски банди са се специализирали в кражбата на зарязани край блоковете стари автомобили или такива от нисък клас, твърдят полицаи. Този род возила не се пласира като останалите крадени коли, а се предава за скрап по пунктовете за старо желязо. Ромите не си играят и да разфасоват изцяло колата за части, а свалят двигателите. За скрап се предава единствено купето, тъй като, ако колата е с двигател, се налага и бележка за бракуването й от КАТ. Мургавите джамбази прибират между 200 и 500 лв. в зависимост от теглото и класа на автомобила. Собственици на морги пък разполагат с документи за внесени на части коли от Италия или Германия. Така на откраднатия двигател се прикрепя фактура от друг и в документите се описва, че номерът не се чете.

Пласират японски джипове в Сирия

През последната година във Варна се крадат най-много стари японски джипове - "Тойота", "Нисан", Мицубиши ". Те бързо се пласират в Сирия, научи "Стандарт". Там ползват стари вископроходими коли по разбитите от войната пътища, а и няма богати купувачи, които да плащат скъпо за нови. Крадат се също така лайсни, странични огледала и най-вече гуми и джанти. "Не може да се каже, че кражбите са повече от нормалното, но прави впечатление, че се посяга на автомобили с чужда регистрация, които имат застраховка Автокаско", заяви в отговор на питане на "Стандарт" говорителят на добричката дирекция на полицията Стоян Стоянов. Основно откраднатите коли са били паркирани на територията на курортното село Кранево.

Планират по Вайбър как да действат

Апашите викат репатрак и лъжат, че са закъсали

Приложението "Вайбър" за смартфони е едно от най-популярните средства за комуникация сред апашите, довериха столични криминалисти. Обаждането се проследява трудно и за това все по-често се използва при координация между крадци и дилъри на дрога, които имат съмнения, че са закачени от разследващите. Освен модернизацията и навлизането на технологиите, при кражбите в София има и друга съществена тенденция - масово престъпни банди и отделни криминални субекти от провинцията навлизат в столицата. От МВР довериха, че по техни данни, едни от най-големите играчи в сферата на автокражбите са тъкмо хора от далечни точки на България. Група от Врачанско се е специализирала в противозаконното отнемане на коли среден клас, пазарджишки джамбази пък бръмчат само на БМВ и "Ауди", трета група от Северна България краде джипове, а банда от Южна България се е съсредоточила главно върху лимузините. За всяка конкретна марка крадците придобиват и съответната модерна техника за отмъкването й. Така например разполагат с устройство, което отключва БМВ за половин минута. Кражбите с репатрак или с "паяк" са сред най-нестандартните, твърдят запознати. Такива случаи са регистрирани около десетина годишно. Крадците вече използват услугите дори на легални транспортни фирми. Викат репатрака на адрес, като казват, че са закъсали. Представят фалшиви документи и лични карти, колата се вдига и се доставя на посочения от тях адрес посред бял ден. После "действат" на спокойствие. Като превенция срещу кражбите донякъде помага монтирането на допълнителни имобилайзери на двигателя, твърдят криминалисти.

Спецове без маски действат за 50 секунди

За да не ги разпознаят камерите, крадците почти винаги имат една и съща дегизировка - нахлупват шапка, вдигат яката и слагат слънчевите очила. Не слагат маска, за да не будят подозрение. Спецът има техника за отключване, с която отваря колата и я запалва за около 50 секунди. Зад волана на крадената кола слага нает срещу 300-500 лв. шофьор виртуоз. А спецът крадец се качва в колата, с която са дошли. Шофьорът стига до уреченото място, оставя автомобила и хваща такси, за да се прибере. Най-често колата влиза веднага в някоя автоморга и я разфасоват на части за няколко часа. Първо се заличават номерата, унищожават се маркировките по стъклата. Когато номерата са заличени, прокуратурата няма как да намери собственика. Автоапашите почти никога не работят с един и същи шофьор, за да не може да ги издаде. Ако водачът бъде заловен от полицията, той говори с прякори, защото не знае истинската самоличност на "спецовете".

Сменяйте кода след сервиз

Правила за паркиране на автомобилите разпространи Областната дирекция на МВР в Монтана. Ако ги спазват, собствениците могат да запазят колите си. Първото е да паркират возилата си за нощта на осветени места, а най-добре в орханяеми паркинги. Ако си ушият покривало, то също е добра предпазна мярка. Сменяйте кода на имобилайзера след влизане в сервиз или след преотстъпване на колата на приятел или познат, казват още криминалистите. При изчезване на капачката на резервоара трябва да се сменят ключалките на вратите и запалването. Защото по капачката крадците правят копие на оригиналния ключ. Най-добре е да се снабдите с чип с автоматично захранване, съветват още полицаите. С него при кражба се установява местонахождението на автомобила чрез спътникова система. Последният важен съвет е: направете си застраховка Автокаско!

Жигули изчезват с бутане

40-годишни Жигулита изчезват, след като крадци си ги набелязват през деня, а нощно време ги задигат "по терлици" във Велико Търново. Старите соцколи са все още в движение, но крадците ги задигат, без да палят двигателя, а с бутане, след което ги спускат по някое надолнище и когато са далеч от жилището на собственика, палят и двигателя. Преди време в старата столица за една нощ бяха задигнати две Жигулита, като едното изчезна вдън земя, а другото беше открито, блъснато в стълб през няколко улици от жилището на ограбения шофьор. За крадците освен Жигулита и Москвичи, в последно време апетит предизвикват и луксозните джипове на румънците. Почти всеки месец от Арбанаси изчезва румънски джип, който е бил паркиран направо на улицата или пък собствениците му са го забравили отключен .

Карат хлапета да свиват колела

Хит в момента са кражбите на скъпи велосипеди. Мания сред младежите пък е да си сглобят сами колелото. За целта те поръчват специални части, всяка от тях струва скъпо - спирачки, кормило, педали, джанти, гуми, рамка. Все повече са велосипедите, които струват на собствениците им над 3000-4000 лева. За кражбите на колела апашите ползват малолетни.

 

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай