Астрономи със сензационно откритие

Чудили ли сте се някога как е изглеждала нашата галактика Млечния път в ранната си история?

Астрономи със сензационно откритие | StandartNews.com

Чудили ли сте се някога как е изглеждала нашата галактика Млечния път в ранната си история? Астрономите, използващи телескопа „Джеймс Уеб“ (JWST), откриха друга галактика, която е почти огледален образ на нашата галактика като бебе. Тя е наречена "Искрица". Това е така, защото около нея обикалят около две дузини блестящи кълбовидни купове. В нея има и няколко галактики джуджета, които са погълнати от галактиката, съобщава „Сайънс Алерт“, цитиран от БГНЕС.

Изгледът на JWST показва галактиката така, както е изглеждала, когато Вселената е била само на 4 милиарда години или около една трета от сегашната възраст на Вселената. Това предполага, че тази галактика, подобно на Млечния път, е започнала да се формира много рано в космическата история. Ако „Искрица“ поеме по същия път на растеж като Млечния път чрез сливания и придобивания на галактики, то тя би трябвало да расте по същия начин, както Млечния път. След около 9 милиарда години тя може да заприлича много на своя близнак.

„Искрица“ се намира в посока на съзвездието Волан, в небето на южното полукълбо. Тя е на е около 9 милиарда светлинни години или няколко милиарда години след Големия взрив. Подобно на Млечния път, „Искрица“ не е изникнала от космоса напълно оформена. И двете галактики са започнали като "свръхнасищане" на материя в ранната Вселена. След това настъпва епоха на "сливания и придобивания", когато младата галактика Млечен път, а вероятно и Кълбовидната, започва да канибализира близките галактики джуджета. Това е голяма еволюционна стъпка. Възможно е поне половината от масата на собствената ни галактика да произлиза от тези сливания. С течение на времето цялата материя се е сляла в спиралния диск, където днес съществуват Слънцето и повечето други звезди.

Ще следва ли „Искрица“ същия еволюционен път като Млечния път? От данните на JWST изглежда, че ще бъде така. Въпреки че в момента тя е само малка част от масата на Млечния път - около 3 процента, това ще се промени, тъй като поглъща други, по-малки галактики. В крайна сметка тя ще достигне масата на Млечния път в днешната Вселена. Това е доста вълнуващо, защото дава възможност на астрономите да разберат какво се е случило, докато нашата собствена галактика е еволюирала.

"Изглежда, че ставаме преки свидетели на сглобяването на тази галактика, докато тя натрупва своята маса - под формата на галактика джудже и няколко кълбовидни купове", казва професор Дънкан Форбс от Университета Суинбърн в Австралия. Той изследва галактиката и нейните купове заедно с професор Аарон Романовски от Държавния университет в Сан Хосе, Калифорния. "Развълнувани сме от тази уникална възможност да изучаваме както формирането на кълбовидни купове, така и един млад Млечен път по времето, когато Вселената е била само на 1/3 от сегашната си възраст", каза той.

Според Романовски наблюденията на „Sparkler“ с помощта на JWST могат да дадат отговор на различни въпроси за кълбовидните купове и тяхното формиране. "Произходът на кълбовидните купове е дългогодишна загадка", казва той. "Ние сме развълнувани, че JWST може да погледне назад във времето, за да ги види в тяхната младост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай