Аспарухово изплува от калта за Джулая

Аспарухово изплува от калта за Джулая | StandartNews.com

Сега в квартала оплакват къщите, които трябва да се бутнат

Магазините и кафенетата отново отвориха след ремонти

Животът винаги побеждава. А хората в най-пострадалия квартал Аспарухово на Варна днес, на дванадесетия днес след потопа започнаха повече да му се усмихват. Още не са преживели съвсем кошмара и се молят само отново пак да не завали. Капанчетата край морето на плажа се понапълниха, пораздвижи се търговията, магазините отново заредиха стока догоре. Замириса на хубаво от най-голямата фурна, където и варненци от центъра идват да се зареждат с топъл дъхав хляб.

За преживения воден ад напомнят още пълните и тежки камиони, които изнасят отломките от голямата трагедия на 19 юни.

Да посреща Джулая на Аспаруховия плаж се приготвя 22-годишният Мирослав Чаков с приятели. Младежът е разносвач на пици и в кошмарната нощ водната лавина го застига по улица "Моряшка". Служебната му кола глътнала много вода, а хора наоколо едвам успели да го измъкнат от нея. Личният му автомобил малко бил наводнен, но два дни след потопа се запалил и изгорял от късо съединение заради водата. На дванадесетия ден отвори за първи път разсипаният от водната стихия сладкарски магазин на Пейчо Краев. Продавачката Катя, която изживя ада зад щанда до кръста във вода, вече зареждаше с пресните сладки изкушения, произведени от цех в Бяла. Сефтето по обяд направи достолепна дама, която си поръча паста и увери собственика, че има лека ръка и отново ще му тръгне бизнесът. А той наистина тези дни стегнал порутения от стихията магазин и изхарчил за това повече от два бона.
В долния край на дерето на улица "Моряшка" 16 ученици от елитната математическа гимназия "Петър Берон" дойдоха доброволци в последния си учебен ден преди ваканцията. Те изгребваха с кофи калта и водата, напълнили мазата на склад и магазин. Адът в черния четвъртък е изживяла 11-класничката Екатерина Минчева, която живее в Аспарухово. Момичето не вярва на официалните данни, че жертвите на потопа са 13. Онази нощ от Гражданска защита вадиха много трупове, да, видях само един, но и това ми стига да го запомня за цял живот, казва гимназистката.

Всичко е от Бога, философства Бисерка Стоянова от улица "Розова долина", която стои на високо и остана незасегната от потопа. Но фамилията й е дала една непрежалима жертва - 13-годишния Али, син на Магда в къщата на смъртта в началото на улица "Горна Студена". Там водната стихия погреба 7 човека. Сега на баира над "Розова долина" бутат 4 опасни къщи заради тръгналото свлачище. Една беля не идва никога сама, казва Бисерка, която по цял ден сега слуша писъците на съседи, които се разделят с домовете си. От 27-те къщи, които трябва да се разрушат в Аспарухово, днес събаряха дузина. В три от тях обаче стопаните им се запънаха и не искаха да си тръгнат. Проблемът започва, когато трябва да се събира покъщнината и едва тогава разбират, че връщане назад няма, каза Радослав Коев, зам.-кмет на район "Аспарухово", който се принуди да извика на помощ полицията, за да не стане инцидент. По последни данни над 1500 са евакуирани от опасни къщи и сгради в Аспарухово. Близо 90 обитатели на такива са получили обезщетения по 500 лева, за да платят авансово за квартири. Ромите се натикаха при роднини във Владиславово и Максуда и ще изпият парите, коментираха зевзеци в квартала. Документ или договор за наем не искаме, за да се оправдаят бюджетните средства, но хората бедстват и дори и за квартира да не ги дават, ще посрещнат с парите нуждите си от храна, ток или дрехи, обясни зам.-кметът Радослав Коев.

Бутат и пазара, търсят нови сергии

В 15 часа вчера започна събарянето на над 20 магазина и Аспарухово остава без пазар. Павилионите трябва да бъдат премахнати, защото са точно по средата на едно от деретата. Експертите обиколиха опасните корита и набелязаха мерки за изграждането им по стандартите. Оказа се, че преди повече от 15 години община Варна законно е затапила дерето до улица "Моряшка". През 1998 година общинският съвет решава да даде отстъпено право на строеж на обектите за 30 години и разрешава изливането на бетонна плоча над дерето, за да бъдат вдигнати те. Те са напълно законни и разполагат с всички разрешителни, каза зам.-кметът Коев. Според него общината ще намери начин да компенсира собствениците с подходящо място за нов пазар. Писано ни е да се наказваме, вече втора седмица сме без работа, водата отнесе сергиите, които хранеха 6 семейства, оплакаха се Николай Николов и Розалин Янев, които са продавали плодове и зеленчуци. Двамата едвам оцелели в стихията, но останали живи, трябва да хранят и семействата си. Искаме час по-скоро работа и нови места за сергиите, казаха те. От общината им отговорили да чакат докато се вдигне бедственото положение.

Радка сънува как я заливат кални водопади

Нуртен и Шериф са сред пострадалите от пороя в Добрич. Семейството живее на ул. "Александър Стамболийски" 43. Вече почти седмица след бедствието жената споделя, че е останала без сили и се е поболяла, но успяла сама със съпруга си да пооправи едната стая, където и в момента живеят тя и двете им дъщери - на 11 и 9 години. "Беше страшно, всичко загубихме, но добри хора ни помогнаха. Дадоха ни дрехи, храна. Брат ми ми даде покъщнина, защото всичко замина. Измихме две легла и макар че са единични, спим на тях. Оправихме една стая - изчистихме, измих, сложихме тапети и сега там спим, вкъщи сме си" - разказва запъхтяна Нуртен, която е безработна и с тумор на гърдата. Мъжът й в момента не ходи на работа, защото е иззидал отново съборената от водата стена на кухнята, но имат нужда от две торби цимент, за да измажат зидарията, както и молят за едно парче балатум и килим, за да не стъпват децата по земята в пооправената стая, която е всичко за семейството им в момента.
Радка е самотен родител и живее на ул. "Копривщица" 10. Водата е заляла дома, в който съжителства със 17-годишната си дъщеря и 74-годишния си чичо. "Страшно беше. За 10 минути водата стана метър. Мина пожарникар, който ни предупреди да вземем документите си и да напуснем. Това ни спаси. Сега почти седмица след потопа имам всичко, само нямам пералня. Добри хора ми помогнаха и ми подариха чисто нов гардероб. Измих си хладилника и печката и тръгнаха, но пералнята - не. Да сме живи и здрави. Добре, че не сме като във Варна. Благодаря на всички, които помагаха - приятели, доброволци. Сега ще се изместя. Вуйчо почина и ми остави една къщичка с две стаи на по-високо и отивам там, защото ние с дъщеря ми спяхме у приятели, а чичо - на 74 години, на един стол в лятната ни кухня отстрани на къщата. Така не можем да продължим. Къщата е тухлена, но има нужда от укрепване, а аз нямам такава възможност - с една заплата. Още повече че мазата все още е прогизнала" - казва Радка Павлова. Ужасът от потопа се връща в съня и Радка признава, че сънува как я заливат кални водопади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай