Асфалтират на фарове Околовръстното

Асфалтират на фарове Околовръстното | StandartNews.com

На запалени прожектори дузина машини полагаха асфалт цяла нощ на трасето на новия пътен възел, който се изгражда на кръстовището на Околовръстното с бул. „Сливница" в столицата. Екипът ни е допуснат до обекта след специални уговорки и инструктажи, че няма да пречим на работата и ще внимаваме с прехвърчащите край нас камиони и лазещите в редица срещу нас валяци.

„Строим денонощно от три седмици, постоянно, само се сменят екипите", разказват работниците от фирма „Трейс". Вървят последни довършителни работи по съоръжението, което е част от директното трасе в посока Калотина. До седмица се очаква платната да бъдат пуснати в експлоатация и така да се облекчи движението в района, обясняват техническите ръководители. На обекта заварваме и изпълнителния директор на „Трейс Груп Холд" АД Боян Делчев, който непрекъснато контролира обекта. „Работим при пълна мобилизация, на изключително високи обороти, защото този проект имаше сериозно забавяне заради тромави отчуждителни процедури и археологически разкопки", обяснява инженерът. Работи се на трисменен режим, ангажирани са стотици машини, строителна техника и камиони, на терен винаги има близо 300 души, пресмята бързо Делчев. По думите му пътният възел, който е на три нива, е най-голямото съоръжение на Западната дъга на околовръстното шосе. Той е изграден на три нива като първото ниво минава под терена и свързва сегашното Околовръстно с продължението му на север.

Средното ниво представлява кръгово кръстовище. То ще преразпределя движението в четири посоки - към Калотина, на север, към кв. „Люлин" и в посока към началото на автомагистрала "Люлин". Естакада представлява най-горното ниво. По нея движението ще се отвежда директно от бул. „Сливница" към пътя за Калотина. „Другата седмица пускаме директното трасе, а до месец-два ще приключим целия обект", убеден е Делчев, който отказва да се снима, защото смята, че главните герои са работниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай